Έκλεψαν αρχαία νομίσματα για να πουλήσουν το χαλκό!

Έκλεψαν αρχαία νομίσματα για να πουλήσουν το χαλκό!

Όταν  η πολιτιστική κληρονομιά μένει  αφύλακτη, κάνουν «πάρτι» οι κάθε  λογής επιτήδειοι. Αυτό συνέβη  και στο νησί της Καλύμνου, όπου ένας προστατευόμενος –υποτίθεται- αρχαιολογικός χώρος έγινε στόχος επιδρομής από «κυνηγούς» χαλκού που έκλεψαν ακόμη και αρχαία αντικείμενα!

Όλα  δείχνουν ότι οι δράστες της  κλοπής στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου στη Χώρα Καλύμνου δεν ήταν αρχαιοκάπηλοι, παρ’ ότι έκλεψαν μεταξύ άλλων ένα κοχλιάριο, ένα Ρωμαϊκό και ένα Τουρκικό νόμισμα.  Και τα τρία ήταν χάλκινα και υπάρχει φόβος να καταλήξουν σε κάποιο χυτήριο, λόγω της άγνοιας των δραστών που τα βλέπουν μόνο ως πρόσθετο κέρδος από το μέταλλο και όχι ως πολύτιμα κομμάτια της ιστορίας μας!

Η άποψη  αυτή ενισχύεται από το γεγονός  ότι οι εισβολείς προκάλεσαν  μεγάλες φθορές στον αρχαιολογικό χώρο, ξηλώνοντας τα καλώδια χαλκού από το ηλεκτρολογικό δίκτυο και τους προβολείς και τον μηχανολογικό εξοπλισμό του συστήματος άντλησης νερού. Τη λεηλασία αντιλήφθηκε ένας αρχαιολόγος το μεσημέρι της Παρασκευής και έκανε καταγγελία στην τοπική Αστυνομία που ερευνά για να εντοπίσει τους βανδάλους.

Πηγή: protothema.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.