Ένοχος για όλα τα αδικήματα ο Τσοχατζόπουλος

Ένοχος για όλα τα αδικήματα ο Τσοχατζόπουλος

Ένοχος για όλα τα αδικήματα κρίθηκε ο Α. Τσοχατζόπουλος.

Ομόφωνα οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έκριναν ένοχο τον πρώην υπουργό και 16 συγκατηγορούμενούς του στην υπόθεση διακίνησης παράνομου χρήματος από “μίζες” εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Κρίθηκε ότι προκάλεσε ζημιά ύψους 55 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από κοινού και κατά μόνας με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις, ενώ αθώοι των κατηγοριών κηρύχθηκαν μόνον οι Παντελής Ζαχαριάδης και Σπύρος Χατζηνικολάου λόγω αμφιβολιών.

Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Έτσι μετά, από πέντε μήνες και 60 συνεδριάσεις το δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφασή, ενώ οι ποινές θα ανακοινωθούν την Τρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους δικαστές αποδείχθηκε πλήρως η κατηγορία για το ξέπλυμα.

Το δικαστηριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεί έκρινε ότι τελέστηκε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας από τον πρώην Υπουργό,ο οποίος -κατά τους δικαστές – ζήτησε υπόσχεση χρημάτων από την Άνοιξη του 1997 έως τη λήξη της θητείας του 23-10-2001 που συνδέονται με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχιών και των TORΜ-1.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι “τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου”.

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το σύνολο των κατηγορουμένων διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 “….. ενεργώντας κατ’ επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα”.

Κατά το κατηγορητήριο που κρίνουν οι εφέτες λίγο πριν την εκφώνηση της απόφασης τους μέσω της οργάνωσης “τοποθετήθηκαν και αποκρύφτηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων”.

Θυμίζουμε ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν ακόμη:
η νυν σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη
η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου
η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου
ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας
ο Παναγιώτης Σταμάτης, αδελφός της Β. Σταμάτη
η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου
ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης
ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης
ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος
η δικηγόρος Ταλίτα Τσεκούρα
οι Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, εκπρόσωποι της υπεράκτιας εταιρείας Morelia
ο Νίκος Γεωργουλάκης, φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis
ο Παντελής Ζαχαριάδης, φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso
οι δικηγόροι Σπυρίδων Χατζηνικολάου και Γιώργος Κωνσταντάτος,
ο Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ και
ο Φώτης Αρβανίτης, πρώην βουλευτής και επιχειρηματίας στον χώρο των κατασκευών

Πηγή: newsbomb.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.