Έτσι διαμορφώνονται οι ταχύτητες σύνδεσης του διαδικτύου στην Ελλάδα και στον κόσμο

Οι ταχύτητες σύνδεσης του διαδικτύου επιβραδύνθηκαν εντός του 2012, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση «Η Κατάσταση του Διαδικτύου» της αμερικανικής εταιρείας Akamai Technologies. Η Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα «αργή» στην Ευρώπη, αλλά αρκετά «γρήγορη» στις συνδέσεις μέσω κινητής τηλεφωνίας.
Η μέση παγκόσμια ταχύτητα σύνδεσης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στα 2,8 Mbps, εμφανίζοντας υποχώρηση κατά περίπου 7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Πάντως, η Akamai θεωρεί μάλλον συγκυριακή αυτή την πτώση, αφού, όπως αναφέρει, σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2011, η μέση παγκόσμια ταχύτητα διαδικτυακής σύνδεσης εμφάνισε «υγιή» άνοδο κατά 11%.
Η Νότια Κορέα συνέχισε να είναι η χώρα με την μεγαλύτερη μέση ταχύτητα παγκοσμίως (14,7 Mbps), ακολουθούμενη από την Ιαπωνία (10,7 Mbps) και το Χονγκ Κονγκ (8,9 Mbps). Στην Ελλάδα, η μέση ταχύτητα ήταν 4 Mbps και ήταν η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία (3,9 Mbps).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εφαρμογή υψηλών ευρυζωνικών ταχυτήτων σύνδεσης (άνω των 10 Mbps) αυξήθηκε 8,8% κατά μέσο όρο στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι, ενώ η υιοθέτηση απλών ευρυζωνικών ταχυτήτων (άνω των 4 Mbps) αυξήθηκε κατά 4,8%, με αποτέλεσμα η ευρυζωνική διείσδυση στον παγκόσμιο πληθυσμό να διαμορφωθεί σε 11% και 41% αντίστοιχα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα, κατά την Akamai, ήταν 1,8% για την ταχύτητα σύνδεσης άνω των 10 Mbps (το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη) και 30% για τις συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 4 Mbps (το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά την Ιταλία).

Η διασύνδεση μέσω κινητής τηλεφωνίας

Όσον αφορά στις μέσες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων, αυτέςκυμάνθηκαν μεταξύ των 324 kbps και των 7,8 Mbps. Στην Ελλάδα, στο τρίτο τρίμηνο του 2012, η μέση ταχύτητα σύνδεσης μέσω κινητών ήταν 4897 Kbps, ενώ έφτανε μέχρι τα 21368 Kbps και ήταν μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Στην κινητή τηλεφωνία η χώρα μας είχε μέση ταχύτητα διαδικτυακής σύνδεσης περίπου ανάλογη της Γερμανίας και μεγαλύτερη από χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιταλία.

Σε συνδυασμό με σχετικά στοιχεία της εταιρίας Ericsson, προκύπτει ότι ο όγκος των δεδομένων, που διακινήθηκαν διεθνώς μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στο τρίτο τρίμηνο του 2012, διπλασιάστηκε σε ετήσια βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 16% έναντι του δευτέρου τριμήνου του 2012. Η Βραζιλία ήταν η χώρα με την μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση του διαδικτύου παγκοσμίως, με 39% σε ετήσια βάση.
Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.