Απίστευτο και όμως αληθινό: Ο γάμος μακραίνει τη ζωή και δεν την μικραίνει όπως διαδίδεται

Απίστευτο και όμως αληθινό: Ο γάμος μακραίνει τη ζωή και δεν την μικραίνει όπως έχουμε ακούσει σε πολλά ανέκδοτα όπου παραπονιούνται οι παντρεμένοι για το σύντροφό τους ότι τους γέρασε πρόωρα. Θα μου πείτε δεν έχει σημασία μόνο το πόσα χρόνια ζει κάποιος αλλά και το πως ζει αυτά τα χρόνια. Αλλά τώρα από τη φιλοσοφία ας πάμε στην επιστημονική προσέγγιση του θέματος:

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες, που δείχνουν ότι ο γάμος και γενικότερα η συμβίωση αποτελεί παράγοντα που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής για άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ιλένε Ζίγκλερ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ντιουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό συμπεριφορικής ιατρικής “Annals of Behavioral Medicine”, ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 4.800 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη συζύγου ή συντρόφου κατά τη μέση ηλικία, αποτελεί προστατευτικό παράγοντα έναντι του θανάτου.

Όσοι ποτέ δεν είχαν παντρευτεί, είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους είχαν ένα σταθερό γάμο στην ενήλικη ζωή τους. Οι εργένηδες και όσοι έχασαν το σύντροφο τους, χωρίς να τον αντικαταστήσουν, είχαν κατά μέσο όρο μειωμένη πιθανότητα να ζήσουν έως τα βαθιά γεράματα.

Ακόμα και όταν άλλοι παράγοντες ληφθούν υπόψη (η κοινωνικοοικονομική κατάσταση καθενός, η προσωπικότητά του, το πόσο ριψοκίνδυνος είναι στη ζωή του κ.α.), ο σταθερός γάμος φαίνεται πως αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συντροφικότητα του γάμου και γενικότερα της συμβίωσης αποτελεί σημαντικό συναισθηματικό και πρακτικό στήριγμα στη μέση ηλικία, η έλλειψη του οποίου εξηγεί την αυξημένη πιθανότητα του πρόωρου θανάτου.

Πηγή:news247.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.