Αρκτική: «Έκλεισε» η μεγαλύτερη τρύπα του όζοντος

Η τεράστια τρύπα του όζοντος που υπήρχε πάνω από την Αρκτική, έχει πλέον κλείσει, εξαιτίας μιας πολικής δίνης (μεγάλη περιοχή χαμηλής πίεσης από στροβιλισμένο κρύο αέρα), όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ (WMO) και η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης που παρακολουθούσαν το φαινόμενο. «Η άνευ προηγουμένου τρύπα του όζοντος στο Βόρειο Ημισφαίριο του 2020 έκλεισε», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα λοιπόν με την CAMS, μια πολική δίνη είναι ακριβώς αυτό που προκάλεσε τη συρρίκνωση του στρώματος του όζοντος στην περιοχή. Η ισχυρή αυτή δίνη παρατηρήθηκε για αρκετές εβδομάδες τον Μάρτιο και είχε ως αποτέλεσμα ο παγωμένος αέρας να μείνει παγιδευμένος στο Βόρειο Πόλο.

Με τη σειρά του, παρήγαγε σύννεφα μεγάλου υψομέτρου, όπου χημικές αντιδράσεις διεγείρουν την εξάντληση του στρώματος του όζοντος όταν εκτίθενται σε ηλιακό φως. Με αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε η τρύπα. Πλέον, η πολική δίνη εξασθένισε, οι τιμές του όζοντος επιστρέφουν αργά στα φυσιολογικά επίπεδα, εξ ου και η εξαφάνιση της τρύπας.

Στοιχεία της ΝASA

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τη NASA, τα επίπεδα του όζοντος πάνω από την Αρκτική έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο. Η σοβαρή εξάντληση του στρώματος του όζοντος ήταν σίγουρα ασυνήθιστη. Το 1997 και το 2011 είναι τα μόνα άλλα χρόνια που καταγράφηκαν όταν παρόμοιες αραιώσεις στρατόσφαιρας σημειώθηκαν στην Αρκτική.

«Ενώ τέτοια χαμηλά επίπεδα είναι σπάνια, δεν είναι πρωτοφανή», ανέφεραν οι ερευνητές. «Συμβαίνει περίπου μία φορά ανά δεκαετία», δήλωσε ο Paul Newman, επικεφαλής επιστήμονας για τις Επιστήμες της Γης στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA στο Greenbelt, στο Μέριλαντ.

O ρόλος του κορονοϊού

Oι επιστήμονες επισήμαναν ότι το κλείσιμο της τρύπας δεν έχει καμία σχέση με τη μείωση των εκπομπών που καταγράφηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο ως αποτέλεσμα των μέτρων lockdwn που αποσκοπούσαν στον περιορισμό του κορονοϊού. Στο Twitter, η ομάδα έγραψε: «Ο COVID-19 και τα σχετικά lockdown πιθανώς δεν είχαν καμία σχέση με αυτό.Ήταν αποτέλεσμα μιας ασυνήθιστα ισχυρής και μακράς διάρκειας πολικής δίνης και δεν σχετίζεται με αλλαγές στην ποιότητα του αέρα.

Διαβάστε επίσης:  Εκνευρισμός Χαρδαλιά: Απαγορεύονται τα take away ποτά και «άτυπα» πάρτι με συγχρωτισμό

Ανθρώπινα χημικά που ονομάζονται χλωροφθοράνθρακες καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος από τον περασμένο αιώνα, προκαλώντας τελικά τη διάσημη τρύπα που σχηματίστηκε στην Ανταρκτική τη δεκαετία του 1980. Η τρύπα του όζοντος, μετρείται με δορυφόρους και μετεωρολογικά μπαλόνια στο νότιο πόλο.

Το στρώμα όζοντος της στρατόσφαιρας προστατεύει τον πλανήτη από τη δυνητικά επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία, που μπορεί να προκαλέσει:

  • Καρκίνο του δέρματος
  • Καταρράκτη στα μάτια
  • Καταστολή στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος
  • Ζημιά στα φυτά

Πιο κοντά την επιφάνεια της Γης, το όζον δημιουργείται ως υποπροϊόν της ρύπανσης και μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει διάφορες παθήσεις, όπως:

  • Άσθμα
  • Βρογχίτιδα
  • Δύσπνοια

Με πληροφορίες από: dw.com/cbsnews.com

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.