Αυτοί είναι οι νέοι υπουργοί

Αυτοί είναι οι νέοι υπουργοί

Αυτοί είναι οι νέοι υπουργοί

Στόχος της κυβέρνησης είναι “να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ”, επισημαίνεται στη διακήρυξη που συνοδεύει την ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται δεν αμφισβητούνται οι αυτονόητοι στόχοι “μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα” και επισημαίνεται ότι “στόχος είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον”.

Η νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά αποτελείται από 39 μέλη , μεταξύ των οποίων μόνο δύο είναι γυναίκες.

Αυτό είναι το νέο υπουργικό συμβούλιο

Πρωθυπουργός Αντώνης Κ. Σαμαράς

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός Ράπανος Βασίλειος

Αναπληρωτής Υπουργός Σταϊκούρας Χρήστος

Υφυπουργός Μαυραγάννης Γεώργιος

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργός Μανιτάκης Αντώνιος

Υφυπουργός Βολουδάκης Μανούσος

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός Στυλιανίδης Ευριπίδης

Αναπληρωτής Υπουργός Αθανασίου Χαράλαμπος

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός Αβραμόπουλος Δημήτριος

Υφυπουργός Κούρκουλας Δημήτριος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης

Υφυπουργός Καράμπελας Παναγιώτης

Υφυπουργός Ελευσινιώτης Δημήτριος

Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός Χατζηδάκης Κωνσταντίνος

Αναπληρωτής Υπουργός Καλογιάννης Σταύρος

Υφυπουργός Σκορδάς Αθανάσιος

Υφυπουργός Μηταράκης Παναγιώτης

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργός Λιβιεράτος Ευάγγελος

Αναπληρωτής Υπουργός Καλαφάτης Σταύρος

Υφυπουργός Παπαγεωργίου Ασημάκης

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός Αρβανιτόπουλος Κωνσταντίνος

Αναπληρωτής Υπουργός Τζαβάρας Κωνσταντίνος

Υφυπουργός Ιωαννίδης Ιωάννης

Υφυπουργός Παπαθεοδώρου Θεόδωρος

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Υπουργός Βρούτσης Ιωάννης

Υφυπουργός Νικολόπουλος Νικόλαος

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός Λυκουρέντζος Ανδρέας

Αναπληρωτής Υπουργός Σαλμάς Μάριος

Υφυπουργός Σκοπούλη Φωτεινή

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός Τσαφτσάρης Αθανάσιος

Αναπληρωτής Υπουργός Χαρακόπουλος Μάξιμος

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός Ρουπακιώτης Αντώνιος

Υφυπουργός Καραγκούνης Κωνσταντίνος

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός Δένδιας Νικόλαος

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός Κεφαλογιάννη Όλγα

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Υπουργός Μουσουρούλης Κωνσταντίνος

Υφυπουργός Βερνίκος Γιώργος

Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

Υπουργός Καράογλου Θεόδωρος

Υπουργείο Επικρατείας

Υπουργός Σταμάτης Δημήτριος

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Κεδίκογλου Σίμος

Επισημαίνεται ότι οι κύριοι Ράπανος, Μαυραγάννης και Κούρκουλας δεν θα ορκιστούν σήμερα.

Τα υπόλοιπα 36 μέλης τυης κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά θα ορκιστούν απόψε στις 19:00, ενώ στις 20:00 θα συνεδριάσει για πρώτη φορά και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Για πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, ο κ. Γιάννης Μιχελάκης, μέχρι σήμερα εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ ο οποίος δεν μετέχει στη νέα κυβέρνηση, θα προταθεί για την θέση του γραμματέα της ΝΔ.

“Ανδροκρατούμενη” η νέα κυβέρνηση

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία δεν φτάνει μεν σε εξωφρενικό αριθμό μελών, όπως άλλες, αλά δεν διεκδικεί και τον τίτλο του ολιγομελούς σχήματος. Αριθμεί συγκεκριμένα 39 μέλη (χωρίς τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά). Πρόκειται για ένα ανδροκρατούμενο σχήμα, αφού μετέχουν 37 άνδρες και μόλις 2 γυναίκες!!!

Η νέα κυβέρνηση έχει έντονο το χαρακτηριστικό της συμμετοχής εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, καθώς 15 μέλη της δεν είναι βουλευτές. Μόλις 24 είναι και μέλη του κοινοβουλίου. Μάλιστα μόλις 11 από τους νέους υπουργούς και υφυπουργούς έχουν κάνει ξανά σε υπουργικό θώκο – εξαιρείται η περίπτωση υπηρεσιακών κυβερνήσεων.

Ως προς την εκπροσώπηση των τριών κομμάτων η ΝΔ έχει την μερίδα του λέοντος, καθώς τοποθέτησε στο υπουργικό συμβούλιο – είτε είναι μέλη της, είτε τεχνοκράτες δικής της επιλογής – 30 μέλη. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τρεις υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Βασίλη Ράπανου (Και τους Τσαυτάρη, Λιβιεράτο)και τρεις υφυπουργούς (Ελευσινιώτη, Κούρκουλα και Βερνίκο). Η ΔΗΜΑΡ δύο υπουργούς (Μανιτάκη, Ρουπακιώτη) και μία υφυπουργό (Σκοπούλη).

Η ΝΔ ελέγχει πλήρως, χωρίς παρουσία υπουργού ή υφυπουργού από άλλο κόμμα, επτά υπουργεία. Τέσσερα υπουργεία έχουν ηγεσία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, άλλα τρία από ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, ενώ δύο κρίσιμα πόστα, αυτά του υπουργού Επικρατείας και του κυβερνητικού εκπροσώπου ελέγχονται απ’ ευθείας από τον κ. Σαμαρά.

Η διακήρυξη της κυβέρνησης “εθνικής ευθύνης”

“Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που δημιουργείται με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Στόχος επίσης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.

Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι μικρότερη, με προοπτική να μειωθεί ακόμα περισσότερο, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα.

Δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που την στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια.

Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της.

Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου”.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.