Αυτός είναι ο 4ος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Το who is who του Ευ. Βενιζέλου

O Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε Πρωτοχρονιά του 1957 στην Θεσσαλονίκη. Είναι δηλαδή, μόλις 55 ετών.

To 1974 μπαίνει στο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από τότε άρχισε να ασχολείται με την πολιτική αφού και μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής ήταν και των Συμβουλίων της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος. Αποφοίτησε μέσα σε 4 χρόνια και έφυγε για μεταπτυχιακά στο Παρίσι.

Επέστρεψε το 1980 και σε ηλικία μόλις 23 ετών αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης! Το 1984 εκλέχθηκε υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου.
Την ίδια χρονιά εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από τότε εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης από το 1993, 1996, 2000, 2004, 2007, 2009.
Βρέθηκε στο πλευρό του Ανδρέα στις δύσκολες ώρες του σκανδάλου Κοσκωτά ως νομικός του σύμβουλος και δημόσιος υπερασπιστής του.
Κατάφερε και κέρδισε την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ που τον αντάμειψε με μια θέση στο ψηφοδέλτιο στη Θεσσαλονίκη, όπου και εξελέγη πανηγυρικά το 1993, και την υπουργοποίησή του στη συνέχεια.

Έχει καταλάβει πλήθος υπουργικών και άλλων θέσεων:

Υπουργός Πολιτισμού (1996-1999 και 2000-2004)
Υπουργός Ανάπτυξης (1999-2000)
Υπουργός Δικαιοσύνης (1996)
Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996)
Υπουργός Τύπου και Μ.Μ.Ε.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος (1993-1994 και 1994-1995)
Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως

Είναι επίσης μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος που άρχισε το 1996 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2001.

Όλοι θυμούνται ότι ως Υπουργός Πολιτισμού εισέπραξε αντιδράσεις για την απόφασή του τον Σεπτέμβρη του 2003 να επιβάλει την απομάκρυνση του έργου “Asperges Me”, που επιδείκνυε πέος σε στύση να εκσπερματώνει πάνω από τον εσταυρωμένο Ιησού Χριστό, κατά σαφή παραβίαση κείμενης νομοθεσίας περί ιερών συμβόλων, διεγείροντας το κοινό αίσθημα των επισκεπτών που αξίωναν την άμεση επέμβαση του Εισαγγελέα και τη δίωξη παντός υπευθύνου. Το έργο αυτό είχε φιλοτεχνήσει ο Thierry de Cordier με το οποίο και συμμετείχε στη διεθνή έκθεση OUTLOOK, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Για αυτή την παρέμβασή του δήλωσε ότι «η ελευθερία στην τέχνη περιορίζεται από τον νόμο και το κοινό γούστο».

Μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 (όπου εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην Περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία του κινήματος.
Και όλοι θυμούνται την συγκεκριμένη δήλωση που έκανε αιφνιδιαστικά στο Ζάππειο Μέγαρο και ζωντανά σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου. Μαζί του τάχθηκαν αμέσως στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Κίμων Κουλούρης και ο Χρίστος Βερελής. Ωστόσο, μετά τις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν στις 11 Νοεμβρίου 2007, δεν κατάφερε να πάρει την αρχηγία του κινήματος. Οι εκλογές ανέδειξαν αρχηγό (για 2η συνεχή τετραετία) τον Γιώργο Παπανδρέου, στη δεύτερη θέση τον Ε. Βενιζέλο και τρίτο τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 επανεκλέχθηκε βουλευτής της Α’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης, πρώτος σε σταυρούς. Στις 7 Οκτωβρίου 2009 και μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ορκίστηκε Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009.
Η ανάθεση του Υπουργείου συνοδεύτηκε όμως και από μείωση των αρμοδιοτήτων του, καθώς αφενός ο νευραλγικός τομέας των εξοπλισμών ανατέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Πάνο Μπεγλίτη, άνθρωπο εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου και αφετέρου οι εισηγήσεις άμυνας προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) ανατέθηκαν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο.
Τον Ιούνιο του 2011 η επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής 2012-2015, προκάλεσε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που εκφράστηκαν με μεγάλες πολυήμερες διαδηλώσεις και κυβερνητική κρίση που συνοδεύτηκε με παραιτήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών. Η κατάσταση αυτή οδήγησε στον ανασχηματισμό της 17ης Ιουνίου, με τον οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους. Παράλληλα ανέλαβε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Στην νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου διατήρησε τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού οικονομικών. Στα τέλη Νοεμβρίου στην ετήσια αξιολόγηση της Βρετανικής εφημερίδας Financial Times, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ΕΕ. Στην εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 12 Μαρτίου του 2012 ανακηρύχθηκε ως ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου το κόμματος, καθώς ήταν ο μοναδικός ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό υπογραφών βάσει καταστατικού.

Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη Βασιλική Μπακατσέλου, με την οποία έχει μία κόρη.

Πηγή: NewsIt.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.