Αύξηση φόρων σε μάγους και μέντιουμ

Μια ριζοσπαστική λύση για την επίλυση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη Σουαζιλάνδη εισηγήθηκε ένας βουλευτής της χώρας αυτής: να αυξηθεί η φορολογία στους μάγους-γιατρούς και τους μάντεις.

Τα μέντιουμ, που αποκαλούνται “σανγκόμα” στην τελευταία απόλυτη μοναρχία της αφρικανικής ηπείρου, πληρώνουν ετησίως φόρο επιτηδεύματος 10 εμαλανγκένι (περίπου 90 λεπτά του ευρώ) αλλά ο βουλευτής Μαζαχόντβουα Κουμάλο υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν τετραπλασιάσει τις τιμές που χρεώνουν στους πελάτες τους. Κατά συνέπεια, θα έπρεπε να πληρώνουν και περισσότερους φόρους.

“Η μεγάλη πλειονότητα του λαού συμβουλεύεται τους παραδοσιακούς θεραπευτές αλλά τα χρήματα που πληρώνουν αυτοί στην κυβέρνηση είναι υπερβολικά λίγα σε σχέση με αυτά που βγάζουν”, είπε ο Κουμάλο στο κοινοβούλιο.

Το 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σουαζιλάνδης έφτασε το 15% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής. Για να μην χρεοκοπήσει, η κυβέρνηση προσέφυγε στα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και ταυτόχρονα ανέστειλε την πληρωμή των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε να χορηγήσει δάνειο στη Σουαζιλάνδη γιατί ο βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ ήταν απρόθυμος να περιορίσει τις βασιλικές και στρατιωτικές δαπάνες. Ο βασιλιάς, που έχει τουλάχιστον δώδεκα συζύγους, διαθέτει προσωπική περιουσία ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: pathfinder.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.