Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες;

Παρ’ όλο που οι άντρες είναι πιο δυνατοί, πιο ψηλοί και λιγότερο παχύσαρκοι από τις γυναίκες, είναι γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο Ο μέσος όρος ζωής των αντρών στον δυτικό κόσμο είναι 72 χρόνια ενώ αντίστοιχα για τις γυναίκες αγγίζει τα 79 χρόνια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μεταξύ των υπεραιωνόβιων ανθρώπων, δηλαδή αυτών που ξεπερνούν το 100ο έτος της ηλικίας τους, οι γυναίκες υπερτερούν έναντι των ανδρών με αναλογία 9 προς 1. Ακόμη, τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών είναι χαμηλότερα από αυτά των αντρών σε όλες τις ηλικίες και κυρίως στη νηπιακή ηλικία. Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά;

Ο βασικότερος λόγος που οι γυναίκες ζουν περισσότερο οφείλεται στο DNA. Πρόσφατα επιστήμονες απέδειξαν ότι μια σειρά από διαδοχικές μεταλλάξεις που συσσωρεύονται στο DNA των μιτοχονδρίων, επιδρούν αρνητικά στο πόσο γρήγορα οι άνδρες γερνάνε (άρα πεθαίνουν και νωρίτερα), ενώ δεν έχουν την ίδια αρνητική επίδραση στη γήρανση των γυναικών. Μάλιστα φαίνεται ότι τα έμβρυα λαμβάνουν τα μιτοχονδριακά γονίδια μόνο από τη μητέρα, σε αντίθεση με τα άλλα γονίδια που λαμβάνονται και από τους δύο γονείς. Κατά συνέπεια, η πορεία της υγείας του νεογέννητου εξαρτάται πολύ από την αντίστοιχη πορεία ζωής της μητέρας.

Ένας άλλος λόγος είναι η απερίσκεπτη και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των ανδρών. Οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς σε καταχρήσεις (αλκοόλ, τσιγάρο, ουσίες) συγκριτικά με τις γυναίκες, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορούν να τους οδηγήσουν και στο θάνατο. Επίσης, εμπλέκονται συχνότερα σε ληστείες, δολοφονίες και έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών. Τέλος, λόγω της απρόσεκτης συμπεριφοράς και της υπερβολικής ταχύτητας στην οδήγηση, τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι περισσότερα στους άνδρες.

Μία ακόμη αιτία είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών είναι λιγότερο ανθεκτικό από αυτό των γυναικών. Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό από διάφορα βακτήρια, παράσιτα και σε διάφορες χώρες του κόσμου, έχουν καταγραφεί σημαντικές διαφορές στον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από μικρόβια στους άνδρες και στις γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες παράγουν περισσότερα λεμφοκύτταρα τύπου Τ (ακόμη και στην Τρίτη ηλικία), τα οποία συντελούν στην κυτταρική ανοσία του οργανισμού. Παράλληλα, η τεστοστερόνη (που παράγεται περισσότερο στους άνδρες) καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τους άνδρες πιο ευάλωτους σε μολύνσεις.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο μέγεθος του σώματος σχετίζεται και με τη μικρότερη διάρκεια ζωής. Ακόμη και στο βασίλειο των ζώων, το αρσενικό είναι συνήθως μεγαλύτερο από το θηλυκό σε σωματικό μέγεθος γι’ αυτό και τα αρσενικά θηλαστικά προσβάλλονται περισσότερο από παρασιτικές μολύνσεις. Έχει παρατηρηθεί ότι αν το θηλυκό είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, τότε είναι και αυτό περισσότερο ευάλωτο σε μολύνσεις.

Εύκολα συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι το θηλυκό γένος είναι ισχυρότερο από το αρσενικό από βιολογικής πλευράς και όχι μόνο θα συμπληρώναμε εμείς!

Πηγή: e-blogaki.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.