Δικογραφία σε βάρος ΜΚΟ που πραγματοποιούσε συμπόσια εν πλω

Δικογραφία σε βάρος μίας μη κατονομασμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, κακουργηματικής φύσεως απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, σχηματίστηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 14 ατόμων, μελών της ΜΚΟ, αλλά και συγγενικών τους προσώπων. Παράλληλα εκδόθηκε βούλευμα για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί η επίμαχη ΜΚΟ είναι ο «Κύκλος της Πάτμου», η οποία ήδη αντιμετωπίζει .

Τα αδικήματα σχετίζονται με τη χρηματοδότησή της εν λόγω ΜΚΟ από το ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο 2000 έως 2010, οπότε η οργάνωση έλαβε κονδύλια για τη διοργάνωση εν πλω συμποσίων.

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, η ΜΚΟ πραγματοποίησε συμπόσια στον Δούναβη (1997), την Αδριατική (2002), τη Βαλτική (2003), τον Αμαζόνιο (2006), την Αρκτική (2007) και τον Μισσισσιππή (2009), ενώ αναβλήθηκαν εν πλω συναθροίσεις στην Κασπία (2005) και στο Νείλο (2009).

Από την έως τώρα έρευνα υπολογίστηκε ότι στη συγκεκριμένη ΜΚΟ εισέρευσαν συνολικά, μεταξύ 2000 και 2010, κεφάλαια ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το ποσό που ήταν καταχωρημένο στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων του σωματείου ανήλθε σε 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, εντοπίστηκε τραπεζικός λογαριασμός που τηρούσε η ΜΚΟ σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας στο Λονδίνο, στον οποίο έγιναν εισροές συνολικού ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ από διάφορα εγχώρια και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα (κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμοί, επιχειρήσεις κ.α.) με τη μορφή χορηγιών και δωρεών.

Πηγή: skai.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.