Εγκαινιάστηκε η πρώτη «Disneyland του κρασιού» στο Μπορντό!

Έχει ήδη ονομαστεί “η Disneyland για ενηλίκους” και «το πάρκο ψυχαγωγίας των ονείρων μας» από φοιτητές των ΗΠΑ.

Όμως η Cite du Vin, ένα νέο μουσείο στη γαλλική πόλη Μπορντό αφιερωμένο στην ιστορία του κρασιού, δεν είναι ακριβώς το παλάτι των διονυσιακών οργίων των διαδικτυακών φαντασιώσεων.

Το μουσείο που αποτελεί πόλο έλξης και κόστισε συνολικά 81 εκατομμύρια ευρώ, άνοιξε τις πόρτες του στην πρωτεύουσα της πιο διάσημης περιοχής κρασιών του κόσμου και προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γευτούν 20 εμβληματικά κρασιά από όλο τον κόσμο.

Φυσικά δεν τους ενθαρρύνει να τα δοκιμάσουν όλα μαζί την ίδια ημέρα. Αντ ‘αυτού, το μουσείο, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο στο είδος του, δήλωσε ότι θέλει να δείξει το πώς το κρασί έχει διαμορφώσει και εμπλουτίσει τον κόσμος μας.

Ο διευθυντής της έκθεσης, Philippe Massol, δήλωσε ότι το κρασί έχει διαμορφώσει τα τοπία και έχει επηρεάσει τους πολιτισμούς για περισσότερα από 8.000 χρόνια. «Το κρασί είναι ένα μοναδικό προϊόν που όπου κι αν έχει εμφανιστεί έχει αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν”, δήλωσε στο AFP. “Έχουν δημιουργηθεί «πολιτισμοί κρασιού» και αυτό είναι που προβάλλουμε μέσα από μια συναρπαστική εμπειρία όσφρησης, αφής και γεύσης.”

image

Δίψα

Ωστόσο είναι τόσο μεγάλη η δίψα για το προτζεκτ στο διαδίκτυο, ώστε πολύς κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιμένει να το βλέπει σαν μια ευκαιρία κατανάλωσης αλκοόλ.

“Η Γαλλία μόλις δημιούργησε, ενδεχομένως, το καλύτερο τουριστικό αξιοθέατο στην ιστορία», έγραψε ένας Αμερικανός χρήστης του Twitter. Ενώ η ειδησεογραφική ιστοσελίδα College Candy, η οποία ισχυρίζεται ότι αντανακλά «όλα όσα τα κορίτσια των κολλεγίων ονειρεύονται», την αποκάλεσε «το πάρκο ψυχαγωγίας των ονείρων μας».

Ο Massol, δήλωσε ότι ο σκοπός του εντυπωσιακού οικοδομήματος από γυαλί και αλουμίνιο στις όχθες του ποταμού Garonne ήταν πιο νηφάλιος αν και συμπεριλαμβάνει ένα ή δύο ποτήρια κρασιού..

Έχοντας παρακολουθήσει την ιστορία του “ποτού των θεών” μέσα στο πέρασμα της χιλιετίας, οι επισκέπτες θα κληθούν να δοκιμάσουν και οι ίδιοι λίγη αμβροσία σε ένα μπαρ στον όγδοο όροφο με πανοραμική θέα στην πόλη και τους αμπελώνες.

Όπως θα έπρεπε, το θεαματικό κτίριο ύψους 55 μέτρων έχει ήδη παραλληλιστεί με μια γιγαντιαία καράφα κρασί. Ωστόσο, οι αρχιτέκτονες Anouk Legendre και Nicolas Desmazieres προτιμούν να το βλέπουν ως ένα “φάρο”, λέγοντας ότι η αισθησιακή κυλινδρική του μορφή “αντικατοπτρίζει τον τρόπο που στροβιλίζουμε το κρασί στο ποτήρι” πριν το δοκιμάσουμε.

Οι θρυλικοί αμπελώνες

Η καινοτομία του ξύλινου σκελετού του κτιρίου, ήταν μια παραπομπή στους «δύσβατους κορμούς” των αμπελιών, όπως είπαν, των οποίων τα σταφύλια και συγκεκριμένα στην περίπτωση του Bordeaux, παράγουν περίφημα ισορροπημένα και βουτυράτα κρασιά.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.