Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν οφείλουμε κατοχικό δάνειο, δεν κουρεύουμε το χρέος

9608056134254394001Σε δηλώσεις σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής πολιτικής, σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, τονίζοντας πως “οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα στις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση, και κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης”.Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν σας οφείλουμε κατοχικό δάνειο, δεν κουρεύουμε το χρέος.Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την επίδραση που θα είχε στο γερμανικό προϋπολογισμό ένα “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, διότι, όπως είπε, “τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται”.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο περί έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο του 1942, τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει καμία βάση για τη διεκδίκηση επανορθώσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Είπε, μάλιστα, ότι οι ελληνικές απαιτήσεις έχουν στο σύνολό τους ρυθμιστεί, και ότι από την πλευρά της Αθήνας δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα. “Αναφορικά με το θέμα δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης”, δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.

“Σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το ερώτημα των επανορθώσεων έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του. Δεν βλέπουμε κάποια βάση σε ένα τέτοιο αίτημα”, πρόσθεσε, για να διευκρινίσει ότι αυτή είναι η θεμελιωμένη απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιλαμβάνει και τη νομική διάσταση του θέματος, ενώ αναφέρθηκε και στη σύμβαση του 1960.

Με αυτήν, τόνισε, οι απαιτήσεις ρυθμίστηκαν οριστικά, ενώ και με τη συνθήκη του 2+4 για την επανένωση της Γερμανίας το 1990, δεν τέθηκε θέμα αποζημιώσεων. Αυτό αναγνωρίστηκε, σημείωσε, ως νομική δέσμευση στο πλαίσιο της Χάρτας των Παρισίων, την οποία υιοθέτησε και η Ελλάδα.

“Για αυτό και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει βάση για τέτοιες απαιτήσεις”, δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.