ΕΝΦΙΑ: Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε στο εκκαθαριστικό για να μην πληρώσετε «καπέλο»

b029701d49bad91b9dbc27ac6acc629b_XLΠοιοι μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση από 20% έως 50% και ποιοι μπορούν να απαλλαγούν τελείως από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάρτηση των εκκαθαριστών του ΕΝΦΙΑ στο Taxis. Οι φορολογούμενοι που είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους το 2014 ή ανήκουν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες θα πρέπει να ελέγξουν το εκκαθαριστικό για τυχόν λάθη ή παραλείψεις που μπροεί να «φουσκώνουν» το λογαριασμό του φόρου. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες ότι στα εκκαθαριστικά δεν έχουν περάσει οι εκπτώσεις, επομένως οι ίδιοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σφικτό για να πληρωθεί η πρώτη δόση.

Ακολουθούν 8 σημεία – «κλειδιά» που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι:

1. Έκπτωση 20% έχουν τα ακίνητα που ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθόλη τη διάρκεια του 2014.

2. Έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε άγαμο με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τμ, και η αξία της ακίνητης περιουσίας του (εκτός των αγροτεμαχίων) δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.

3. Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνοι – πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ άνω του 80% με εισόδημα έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά τα 150 τμ.μ.

4. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος στο Ε9 το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο ενώ σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

 

Πηγή: protothema

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.