Εξαφανίστηκε συλλεκτική Ολυμπιακή δάδα, αξίας 300.000€ ! Στην Ηλεία.

Πρόκειται για την δεύτερη αυθεντική δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι, που υπήρχε στην Αρχαία Ολυμπία…

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην τοπική εφημερίδα “Κόσμος”,  η μία από τις δύο δάδες (που αποτελούν ένα από τα πιο σπάνια Ολυμπιακά αντικείμενα) έχει εξαφανισθεί και μάλιστα σχετικό έγγραφο εστάλη προ μερικών εβδομάδων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η απώλεια της δάδας έχει κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό, καθώς χρονικά συμπίπτει με την κλοπή στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Για να κατανοήσουμε την αξία του αντικειμένου θα πρέπει να επισημάνουμε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ελσίνκι ήταν η διοργάνωση με τις λιγότερες Ολυμπιακές δάδες. Κατασκευάστηκαν συνολικά μόλις 22 και παραμένουν μέχρι σήμερα δυσεύρετες για τους μανιώδεις συλλέκτες.

Μετά την αφή της στην αρχαία Ολυμπία από την πρωθιέρεια Ξανθίππη Πηχέων Θεολογίτη, η Ολυμπιακή Φλόγα κατευθύνθηκε στην Αθήνα και από κει, για πρώτη φορά ταξίδεψε αεροπορικώς στην Κοπεγχάγη. Έφθασε μέχρι τον αρκτικό κύκλο, όπου μάρτυρες της διαδρομής της έγιναν ακόμα και οι Λάπωνες κάτοικοι. Πρώτος λαμπαδηδρόμος επί φινλανδικού εδάφους ήταν ο Βίλε Πόρχολα. Το ποιος θα άναβε τον Ολυμπιακό βωμό με την δάδα που δημιούργησε ο Φιλανδός Αουκούστι Τούχκα, παρέμενε ερωτηματικό με έντονο το στοιχείο της έκπληξης.

Το γεγονός αποτελούσε κύριο θέμα συζήτησης των Φινλανδών φιλάθλων μέχρι την τελετή έναρξης. Τελικά την ιερή φλόγα άναψε στον βωμό από τα χέρια του Πάαβο Νούρμι», του πιο αγαπημένου αθλητή των Φινλανδών. Παρά το ότι στους Ολυμπιακούς του Ελσίνκι έτρεξαν συνολικά 3.372 λαμπαδηδρόμοι, δεν κατασκευάστηκαν ισάριθμες δάδες αλλά μόνο 22. Ετσι οι λαμπαδηδρόμοι έκαναν σκυταλοδρομία και δεν έπαιρνε ο καθένας τη δάδα του μετά το τέλος της διαδρομής (όπως ισχύει μέχρι σήμερα).

Στην Αρχαία Ολυμπία παρέμειναν δύο δάδες, ενώ η αξία τους είναι τόσο μεγάλη που σε μεγάλα sites δημοπρασιών γίνεται… πανζουρισμός όταν μία δάδα του Ελσίκνι βγαίνει σε πλειστηριασμό! Το 2011 μία δάδα του 1952 πωλήθηκε σε πλειστηριασμό στο Παρίσι αντί του ποσού των 300.000 ευρώ!

Τι απέγινε η δεύτερη δάδα στην Αρχαία Ολυμπία; Ακόμη και άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση δεν έχουν απάντηση. Προφανώς διεξάγονται έρευνες, ωστόσο η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Αν έχει σημειωθεί κλοπή, τότε οι δράστες έχουν πετύχει «διάνα»! Εκλεψαν αντικείμενο με αξία μεγαλύτερη και από κάποιο αρχαίο κτέρισμα σαν και αυτά που είχαν κλαπεί από το παλιό μουσείο στα μέσα Φεβρουαρίου.

Δεν είναι να μας εμπιστευτούν τίποτα πια, ούτε και τα δικά μας κληροδοτήματα.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.