Μάλιστα όπως αποκαλύπτει στα Nέα ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, έρχονται στο προσωπικό του email και στο υπουργείο καταγγελίες από εργαζομένους, οι οποίοι υπό την απειλή της απόλυσης, καλούνται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, οι ατομικές αυτές συμβάσεις έχουν εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για τον εργαζόμενο, αφού μετατρέπουν τη μόνιμη, αορίστου χρόνου απασχόληση σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία.

Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αναφέρεται ρητά η ημερομηνία λήξης τους και της αυτοδίκαιης και χωρίς άλλους όρους επαναφοράς στο πρότερο καθεστώς της εργασιακής σχέσης.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι στην αγορά εργασίας επικρατεί Μεσαίωνας, μιας και ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά.

Χαρακτηριστικά, ένας στους πέντε εργαζομένους είναι ανασφάλιστος, 300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδοαυτοαπασχολούμενοι», 200.000 είναι εργαζόμενοι που παρέχουν εργασία πλήρους απασχόλησης, αλλά δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ περισσότερες από τις μισές προσλήψεις το 2014 αφορούσαν ευέλικτες μορφές εργασίας.

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του είχε εξαγγείλει ότι:

-Θα υπάρξει απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων και όχι καθεστώς υποτέλειας για τους κάτω των 25, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα είναι αυτή με την αύξηση του μισθού των κάτω των 25 από 510 σε 586 ευρώ

-Θα αποκατασταθούν άμεσα οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών

-Θα επανέλθει ο θεσμός της διαιτησίας,

-Θα αλλάξει υπέρ των εργαζομένων το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις

Παράλληλα, ήδη εξαγγέλθηκε ότι θα καταργηθεί και η πολιτική επιστράτευση.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα επαναλαμβάνοντας ότι  θέλει λύση και όχι ρήξη, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι θα βρεθεί λύση. «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις δεσμεύσεις μας στον λαό, από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγές: star.gr, aftodioikisi.gr