Ερευνητές σχεδιάζουν λογισμικό που θα προβλέπει τα εναπομείναντα χρόνια ζωής

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο East Anglia, ετοιμάζουν ένα νέο πρότζεκτ με το οποίο θα είναι δυνατή η πρόβλεψη του υπολοίπου της ζωής ενός ανθρώπου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι θα είναι χρήσιμη αυτή η γνώση, καθώς οι άνθρωποι θα μπορούν να προγραμματίσουν τη συνταξιοδότησή τους και να πάρουν καλύτερες συμβουλές από γιατρούς για τυχόν φαρμακευτική θεραπεία.

Το λογισμικό δεν θα είναι σε θέση να παρέχει με απόλυτη ακρίβεια το υπόλοιπο της ζωής, αλλά θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσαρμόζεται με βάση την ηλικία, το φύλο, την υγεία και τον τρόπο ζωής ενός ατόμου, για να υπολογιστεί ο χρόνος που απομένει στον καθένα μας.

«Εάν έχουμε δείγμα χιλίων ανθρώπων που έχουν ακριβώς τις ίδιες συνήθειες και τρόπο ζωής, τότε θα έχουμε έναν μέσο όρο ζωής», αναφέρει στο CNN η Έλενα Κουλίνσκαγια (Elena Kulinskaya), υπεύθυνη της έρευνας.

 

Πρόκειται για μια μεγάλη βάση δεδομένων, που χρησιμοποιεί πολλές πληροφορίες, και στην προκειμένη περίπτωση ένα ιατρικό φάκελο 3.4 εκατομμυρίων βρετανών πολιτών.

Παρόμοια βάση δεδομένων χρησιμοποιείται ήδη από φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρίες παραγωγής τροφίμων.

Η Κουλίσκαγια εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την έρευνα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια. Η χρηματοδότησή της ανέρχεται σε 1.15 εκατομμύρια δολάρια και την έχει αναλάβει το Institute and faculties of Actuaries. Τα αποτελέσματα, θα χρησιμοποιηθούν κυρίως από ασφαλιστικές εταιρίες, ωστόσο θα είναι διαθέσιμα και στο ευρύ κοινό.

By Susie East, for CNN

 

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.