Ερχεται ψαλίδι στις παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους

Ερχεται ψαλίδι στις παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους«Τελεσίγραφο» δύο εβδομάδων έδωσε η τρόικα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση για την αντιμετώπιση των συνεχώς διογκούμενων ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ. Ετσι, στο μικροσκόπιο αναμένεται να μπουν οι παροχές του Οργανισμού προς τους ασφαλισμένους με στόχο να συρρικνωθούν οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλείες και λοιπές παροχές υγείας.
Οι επικεφαλής της τρόικας εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκεια τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντησή τους, θέτοντας πλέον ανοιχτά θέμα βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ.
Τα στοιχεία της σχετικής έκθεσης για την πορεία του ταμείου είναι απογοητευτικά. Το έλλειμμα αγγίζει πλέον τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ κάθε μήνα συσσωρεύονται στο λογιστήριο του ΕΟΠΥΥ νέοι ανεξόφλητοι λογαριασμοί.
Ο εκτροχιασμός των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 100 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους πυροδότησε τη συζήτηση με τους αξιωματούχους της τρόικας. Δυστυχώς, όμως, δεν πρόκειται για το μοναδικό μελανό σημείο.
Στο ίδιο διάστημα έχουν εκτοξευθεί και οι δαπάνες για την περίθαλψη των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές, με τα παλαιότερα χρέη να αποτελούν ένα επιπλέον αβάσταχτο βάρος για τον Οργανισμό.
Ειδικότερα, για την πενταετία 2007-2011 το ενιαίο ταμείο εξακολουθεί να οφείλει 530 εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ το χρέος για το 2012 έκλεισε στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, 40 εκατομμύρια ευρώ προστίθενται κάθε μήνα που περνάει στον ανεξόφλητο λογαριασμό του Οργανισμού προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Πάντως, η ελληνική πλευρά δεν αιφνιδιάστηκε καθώς αναγνωρίζει, ούτως ή άλλως, τα  πολύπλευρα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός στη χρηματοδότησή του. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΟΓΑ καθυστερεί τουλάχιστον έξι μήνες έως ότου να καταβάλει τις εισφορές των ασφαλισμένων του στον ΕΟΠΥΥ, ενώ το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Ασφαλισμένων έχει επί της ουσίας κηρύξει στάση πληρωμών.
Την ίδια ώρα δεν τηρείται καν μητρώο, με αποτέλεσμα ουδείς να είναι σε θέση να αποσαφηνίσει τον ακριβή αριθμό των ασφαλισμένων.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας, επεσήμανε ότι «υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και το ζήτημα των δαπανών, οι οποίες προκαλούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων».
Και προανήγγειλε νέα μέτρα, προσθέτοντας ότι «σ’ αυτό το ζήτημα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, να υιοθετήσουμε ιδέες ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί έλλειμμα σημαντικό στον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2013».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η  αναδιοργάνωση του Οργανισμού φαίνεται να στρέφεται εκτός από την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων και στην ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας άφησε αιχμές για προκλητή ζήτηση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε καλό δρόμο η εξόφληση των οφειλών

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία και την κάλυψη των αναγκών τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναμένονται δυσάρεστες εξελίξεις. Ειδικότερα και παρά τις τραγικές καθυστερήσεις πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ, οι δαπάνες του θα κλείσουν εντός στόχου (έχει «κλειδώσει» στα 2 δισ. για το 2013).
Σε καλό δρόμο φαίνεται να είναι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ετσι, μέχρι στιγμής, έχει πληρωθεί το 69,6% από το χρέος ύψους 1,1 δισ. ευρώ για προμήθειες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2012. Επιπλέον, και σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, το σύνολο των οφειλών αναμένεται να εξοφληθεί έως τα τέλη του ερχόμενου μήνα.
Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.