ΗΠΑ: Την Παρασκευή η εκτέλεση διανοητικά καθυστερημένου θανατοποινίτη

 Ο συνήγορός του επικαλείται την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που το 2002 έκρινε ότι η εκτέλεση ανθρώπων με διανοητική καθυστέρηση αντίκειται στο Σύνταγμα

Για την Παρασκευή ορίστηκε η εκτέλεση του θανατοποινίτη Γουόρεν Χιλ, ο οποίος πάσχει από διανοητική καθυστέρηση, μετά την αναστολή που είχε δοθεί την Δευτέρα από τις δικαστικές αρχές της Τζόρτζια.Σε ανακοίνωσή της η σωφρονιστική υπηρεσία της Πολιτείας αναφέρει ότι η εκτέλεση θα γίνει στις 19:00 (τοπική ώρα, 02:00 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας) στη φυλακή Τζάκσον. 

Ο Γουόρεν Χιλ καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία ενός συγκρατούμενού του το 1991, ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για το φόνο της φίλης του. Η εκτέλεσή του έχει αναβληθεί τρεις φορές μέχρι σήμερα. Ο συνήγορός του επικαλείται την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που το 2002 έκρινε ότι η εκτέλεση ανθρώπων με διανοητική καθυστέρηση αντίκειται στο Σύνταγμα.

Οι γιατροί που τον έχουν εξετάσει συμφωνούν πλέον ότι είναι καθυστερημένος, κάτι που δεν είχε αναγνωριστεί από τις δικαστικές αρχές την εποχή της δίκης του. Ωστόσο, ο Χιλ έχει ήδη εξαντλήσει όλες τις προσφυγές που μπορούσε να κάνει για το θέμα αυτό.

Ο δικηγόρος του, Μπράιαν Κάμερ, πήρε την αναβολή την Δευτέρα καταθέτοντας προσφυγή που αφορά όχι την κατάσταση του πελάτη του αλλά την προέλευση της χημικής ουσίας πεντοβαρβιτάλη που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα που θα του χορηγηθεί. Ο Κάμερ προσπαθεί να ανατρέψει το νόμο που επιτρέπει στις αρχές της Πολιτείας να μην αποκαλύπτουν την προέλευση της πεντοβαρβιτάλης, η οποία είναι δύσκολο να βρεθεί στις ΗΠΑ γιατί πολλές από τις ευρωπαϊκές εταιρείες που την παρασκευάζουν αρνούνται να την πουλήσουν για να χρησιμοποιηθεί για εκτελέσεις. Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι εάν δεν υπάρχει πληροφόρηση για την πηγή προέλευσης της χημικής ουσίας ενδέχεται να χορηγηθεί στον πελάτη του κάποιο ληγμένο προϊόν που θα του προκαλέσει αδικαιολόγητο και άσκοπο πόνο.

Πηγή: skai.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.