Η κυβέρνηση καταθέτει δυο προτάσεις

2329755

 Μια για να υπάρξει σύντομη λύση και ρευστότητα στην χώρα και ένα συνολικό πρόγραμμα για τα επόμενα δυο χρόνια.
Πρόταση για πρόγραμμα –γέφυρα  διάρκεια  ενός μήνα προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση  στην ελληνική οικονομία και να ανοίξουν οι Τράπεζες κατέθεσε η Ελληνική πλευρά ενώ παράλληλα την Τρίτη το πρωί θα καταθέσει την συνολική πρόταση για ένα ολοκληρωμένο  μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  διάρκειας δυο ή τριών χρόνων.Σε ότι αφορά τον χρόνο του προγράμματος γέφυρα οι πληροφορίες λένε ότι οι εταίροι επιδιώκουν να είναι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο δεν επιθυμεί η Ελληνική πλευρά αφού επιθυμία της είναι  να τελειώνει με το κλίμα ανασφάλειας  που υπάρχει στην χώρα.

Η χρηματοδότηση σε αυτό το διάστημα θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφού η διαδικασία της χρηματοδότησης  από τον ESM είναι πιο χρονοβόρα  .

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι παράλληλα μέσα σε αυτό το διάστημα να συνεχίζονται οι συζητήσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έτσι ώστε όταν τελειώσει η βραχύβια συμφωνία να  ξεκινήσει το  κανονικό πρόγραμμα μακράς διάρκειας το οποίο θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Απαραίτητη προϋπόθεση σε όλη αυτή την διαδικασία είναι η Ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται . Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στην παρουσίαση των ελληνικών θέσεων που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup οι ομόλογοι του επέμειναν ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα και στο τέλος μάλιστα εξέφρασαν  την ικανοποίηση τους για όσα τους είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνάντησης του με την Αγκελα Μέρκελ , τον Φρανσουά Ολαντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ αναφέρθηκε στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αλλά και στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών  καθώς και στο κοινό ανακοινωθέν ενώ αναζητήθηκε και ο οδικός χάρτης προκειμένου να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση.

Παρά τον εκνευρισμό των Ευρωπαίων εταίρων για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών   κρίθηκε από τους συνομιλητές του ως ιδιαίτερα σημαντική.

Μάλιστα μέσα στην συνάντηση συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό η πρόταση  της ελληνικής πλευράς στην σύνοδο κορυφής . Τα χαρακτηριστικά αυτής της πρότασης είναι η καταγραφή των ελληνικών προτάσεων αλλά και των απόψεων των θεσμών , το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος , αλλά και το κοινό ανακοινωθέν το οποίο προέκυψε από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο Πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Νταινσεμπλουμ αναφέρθηκε  στο θέμα του χρέους. Ποιό συγκεκριμένα  ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών είπε ότι « θα εξετάσουμε το ελληνικό αίτημα (σ.σ. για την συνολική συμφωνία ) και θα ζητήσουμε πρώτα από τους θεσμούς να κοιτάξουν την χρηματοοικονομική  κατάσταση στην Ελλάδα , τα οικονομικά της  και την βιωσιμότητα του χρέους  και τότε οι θεσμοί θα έρθουν πίσω  σε εμάς και θα δούμε εάν μπορούμε επισήμως να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις.»

 

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.