Ιστορική απόφαση: Αναγνώρισαν τη γενοκτονία Ποντίων, Ασσυρίων, Αρμενίων

Το Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ασσύριων, Ελλήνων και Αρμενίων….

Σε μία ιστορική κίνηση, χωρίς προηγούμενο, προχώρησε σήμερα η γερουσία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, αναγνωρίζοντας ομόφωνα τη γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων κατά την περίοδο 1915-1922.

Το ψήφισμα για την αναγνώριση, μετά από παραστάσεις φορέων των τριών συγκεκριμένων εθνικοτήτων, κατέθεσε ο ιερέας και γερουσιαστής Φρέντ Νάϊλ.

Με την ψήφο της πλειοψηφίας, η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας αναγνωρίζει ότι «η γενοκτονία που διαπράχθηκε από το 1915 έως το 1922 από το Οθωμανικό Κράτος σε βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων της Μικράς Ασίας, είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έγιναν ποτέ σε βάρος της ανθρωπότητας και καταδικάζονται από το λαό και την πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας».

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η γενοκτονία δεν παραγράφεται εξαιτίας του χρόνου που πέρασε από τότε που διαπράχθηκε και καλεί την αυστραλιανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία.

Στο ψήφισμα αναφέρεται πως «το 1997 η βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά όχι και των Ελλήνων και των Ασσυρίων» .

Ο γερουσιαστής Νάϊλ στάθηκε ιδιαίτερα στην ενημέρωση που του έκανε ο ομογενής πανεπιστημιακός Παναγιώτης Διαμαντής που ειδικεύεται σε θέματα γενοκτονιών.

Πηγή: parakato.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.