“Κανένα σχέδιο για τον τουρισμό”

 Ο γερμανικός τύπος απορεί και καταγγέλει τους έλληνες πολιτικούς και τον ΕΟΤ που μπερδεύει τους πάντες ”πλασάροντας” την Ελλάδα πότε ως Hellas και πότε ως Griechenland.

”Κανένα σχέδιο για τον τουρισμό” είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche που αναφέρεται και στην απεργία της ΠΝΟ και τα προβλήματα που προκαλεί.

Ενώ η Ελλάδα έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να προσελκύσει όλο το χρόνο τουρίστες, η κακή διαχείριση, η διαφθορά και η απουσία δραστηριοποίησης της πολιτικής οδηγούν σε παράλυση τη χώρα και αυξάνουν τα προβλήματά της, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Ως φωτεινή εξαίρεση αναφέρεται η τουριστική επιχείρηση Costa Navarino στη Μεσσηνία που λειτουργεί υποδειγματικά ενώ αναδεικνύονται οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ιδρυτής της για να υλοποιήσει το σχέδιο του.

Mια ως Hellas και μια ως Griechenland

Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι μολονότι ο τουρισμός συνιστά το 15% του ελληνικού ΑΕΠ και φέρνει επειγόντως απαραίτητα έσοδα στη χώρα, η πολιτική δεν έχει ενδιαφερθεί για αυτόν όσον πρέπει.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, που ανέπτυξε ένα τέλειο σχέδιο για τον τουρισμό και οικοδόμησε υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία στις ακτές, στην Ελλάδα ο κλάδος εγκαταλείφθηκε στην τύχη του.

Ο ελληνικός κρατικός οργανισμός Τουρισμού, ΕΟΤ, προκάλεσε σύγχυση στους δυνητικούς επισκέπτες της Ελλάδας, προβάλλοντας την χώρα μια ως Hellas και μια ως Griechenland.

Γερμανοί μάνατζερ του τουρισμού εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την υποδομή της χώρας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το αεροδρόμιο στην Κρήτη που έχει μικρή αίθουσα παραλαβής αποσκευών και οι επιβάτες περιμένουν με τις ώρες τη βαλίτσα τους.

Στα συμπεράσματα του ρεπορτάζ σημειώνεται πως μολονότι το κλίμα στην Ελλάδα είναι πιο ελκυστικό από ότι στη Μαγιόρκα, η τουριστική σαιζόν στη Ελλάδα διαρκεί μόνο 6 μήνες.
Στο Μπελέκ της Τουρκίας τα 15 γήπεδα του γκολφ φροντίζουν να είναι κατειλημμένα τα ξενοδοχεία και τον χειμώνα.
25 χιλιάδες ποδοσφαιριστές από όλα τα πρωταθλήματα κάνουν κάθε χρόνο την προετοιμασία τους εκεί. Την αγορά αυτή η Ελλάδα την έχασε, τονίζεται στο ρεπορτάζ.

“Η απεργία αποκόπτει τα νησιά από τον υπόλοιπο κόσμο”

Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες φιλοξενούν στις ιστοσελίδες τους ρεπορτάζ για την απεργία στην ελληνική ακτοπλοΐα και στέκονται στο ότι η εξέλιξη αυτή εν μέσω του Ορθόδοξου Πάσχα προκαλεί ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό ενώ πολλοί τουρίστες αναγκάζονται να μεταθέσουν ή να ακυρώσουν το ταξίδι τους.

Προβλήματα εντοπίζει ο γερμανικός τύπος και στις μεταφορές αγροτικών προϊόντων που έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία συνολικά.
Η Welt σημειώνει ότι ”Η απεργία αποκόπτει τα νησιά από τον υπόλοιπο κόσμο. Για τον ελληνικό εσωτερικό τουρισμό η απεργία λαμβάνει χώρα σε μια ατυχή χρονική περίοδο. Χιλιάδες άνθρωποι που προγραμμάτισαν τις διακοπές τους σε ένα νησί, τις ακύρωσαν. Πρόκειται για ένα ισχυρό πλήγμα για τον τουρισμό”, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ξενοδόχων.

Πηγή Deutsche Welle

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.