Κολιέ θα προστατεύει τα πρόβατα από τους λύκους

Κολιέ θα προστατεύει τα πρόβατα από τους λύκουςΤον τρόπο να κρατήσουν ανέπαφα τα κοπάδια των βοσκών, ανακάλυψαν επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, Ελβετοί επιστήμονες εφηύραν μια συσκευή που αφενός διώχνει τους λύκους που επιτίθενται στα πρόβατα, αφετέρου ειδοποιεί με γραπτό μήνυμα τους βοσκούς, για την επίθεση που δέχεται το κοπάδι τους.

Για να δοκιμάσουν την ισχύ της συσκευής τους (κολιέ), οι επιστήμονες έκαναν το παρακάτω πείραμα: λυκόσκυλα που φορούσαν φίμωτρα, επιτέθηκαν σε ένα μικρό κοπάδι προβάτων, τα οποία φορούσαν το ειδικό κολιέ με τον καρδιομετρητή, για τον έλεγχο της διακύμανσης των καρδιακών σφυγμών λόγω του στρες που προκαλεί η επίθεση των λύκων.

Oταν είδαν τον λύκο, τα πρόβατα ανέβασαν καρδιακούς παλμούς (από 60-80 έφτασαν τους 225), με αποτέλεσμα να πυροδοτήσουν έναν μηχανισμό, ο οποίος έστειλε ένα αρκετά ισχυρό αποκρουστικό σήμα που απομάκρυνε τον λύκο, καθώς και ένα SMS στον βοσκό.

Το φθινόπωρο ένα πρωτότυπο του κολιέ θα έχει κατασκευαστεί και εντός του 2013 θα δοκιμαστεί στην Ελβετία και τη Γαλλία, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Νορβηγία.

Πηγή: gr.news.yahoo.com

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.