Μέρκελ: Δεν υπάρχει βάση για νέα διαπραγμάτευση με την Ελλάδα

45BACBBD121D58738694A9B0794EA696

Η γερμανίδα καγκελάριος δεν βλέπει καμμία βάση για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, μετά την ξεκάθαρη απόρριψη των μεταρρυθμίσεων στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

“Μετά την απόφαση του ελληνικού λαού οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Σ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η “πόρτα για συζητήσεις παραμένει ανοιχτή”.

Ο κ. Ζάιμπερτ εξανέμισε τις ελπίδες για νέες προτάσεις απο την πλευρά των κκ. Μέρκελ και Ολάντ μετά την αποψινή συνάντησή τους και επέμεινε ότι το Βερολίνο περιμένει τις νέες προτάσεις της Αθήνας.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ήταν εξ ίσου απόλυτος. “Η βάση για νέες διαπραγματεύσεις είναι η συμφωνία με τον ESM”, δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνουν παρακάμψεις με στόχο μία νέα συμφωνία και ότι κάθε νέα συμφωνία θα πρέπει να πληροί τις αυστηρές προϋποθέσεις του ESM – δηλαδή δύο ψηφοφορίες στη γερμανική Βουλή, η πρώτη για να εξουσιοδοτηθού οι διαπραγματεύσεις και η δεύτερη για την επικύρωση της όποιας συμφωνίας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε δηλώσεις του για την Ελλάδα τόνισε ότι η χώρα του θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, ωστόσο «ακόμα οι συνθήκες για μια συμφωνία δεν είναι ώριμες».

Ο κ. Σέιμπερτ ανέφερε πως πλέον η Ελλάδα κρατάει την τύχη της στα χέρια της αφού το μέλλον της στην Ευρωζώνη εξαρτάται από τις προτάσεις που θα καταθέσει η διαπραγματευτική ομάδα στους δανειστές. Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η χώρα μας είναι ακόμα μέλος της Ευρωζώνης και πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει με αυτόν τον γνώμονα, προκειμένου να παραμείνει και στο μέλλον.

Ερωτώμενος για την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι «Την Γερμανία την ενδιαφέρουν οι θέσεις και οι προτάσεις και όχι τα πρόσωπα».

Ακόμα, αναφέρθηκε στο «κούρεμα» του χρέους, τονίζοντας ότι «δεν είναι στην ατζέντα μας», ενώ μίλησε και για την απογευματινή συνάντηση που θα έχουν η κα. Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας ότι σκοπός της είναι η περαιτέρω ενίσχυση της γαλλογερμανικής συνεργασίας.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.