Με την κιθάρα και χωρίς αναισθητικό στο χειρουργείο για αντιμετώπιση του Πάρκινσον

Με την κιθάρα και χωρίς αναισθητικό στο χειρουργείο για αντιμετώπιση του Πάρκινσον

Η πρώτη επέμβαση σε εγκέφαλο ασθενούς με νόσο του Πάρκινσον που μεταδόθηκε με βίντεο σε απευθείας σύνδεση (από το twitter) έγινε πρόσφατα στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ο ασθενής που ήταν ξύπνιος την ώρα που οι γιατροί του έβαζαν ένα ηλεκτρόδιο μέσα στον εγκέφαλο, έπαιζε κιθάρα, για να είναι πιο ήρεμος.Η επέμβαση έγινε σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες και ο 39χρονος Μπράντ Κάρτερ δέχθηκε να μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση την επέμβασή του, με τον όρο αυτός να παίζει την κιθάρα του.

Η επέμβαση περιελάμβανε την εμφύτευση ενός βηματοδότη εγκεφάλου, ο οποίος εξουδετερώνει τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, δηλαδή το τρέμουλο που εκδηλώνει ο ασθενής.

Ο κ. Κάρτερ διαγνώστηκε με νόσο του Πάρκινσον αφότου το χέρι του άρχισε να τρέμει το 2006, κάτι βέβαια που του στέρησε τη χαρά να ξαναπαίξει κιθάρα.

Η επέμβαση περιελάμβανε τη διέγερση μιας περιοχής του εγκεφάλου και την εμφύτευση σε εκείνο το σημείο (βαθιά μέσα) ενός βηματοδότη, ο οποίος θα λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο, ώστε να σταματήσει το τρέμουλο, τουλάχιστον στα χέρια.

Η επέμβαση αυτή γίνεται πάντα με τον ασθενή ξύπνιο, ώστε να ελέγχουν οι γιατροί εάν θα επηρεαστούν άλλες λειτουργίες του ασθενούς (ομιλία, κίνηση κ.λπ.), όταν τοποθετούν το ηλεκτρόδιο στο βάθος του εγκεφάλου.

Πηγή: tanea.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.