Μπορείτε να γίνετε ευτυχισμένοι αφού η ευτυχία είναι μεταδοτική!

Girl hand holding colorful balloons. happy birthday party. vintage filter effect

Η ευτυχία είναι μεταδοτική. Η ευτυχία των άλλων επηρεάζει και τη δική μας ευτυχία.

Τα αισθήματα ευτυχίας που βιώνει ένας άνθρωπος εξαρτώνται μεταξύ άλλων και από τα αισθήματα των άλλων ανθρώπων με τους οποίους σχετίζεται.

Οι άνθρωποι που περιτριγυρίζονται και σχετίζονται με ευτυχισμένους αθρώπους είναι πολύ πιθανόν να είναι ευτυχισμένοι στο μέλλον.

Η ευτυχία φαίνεται, ότι δεν είναι μόνο μια κατάσταση που την επιλέγουμε ή που σχετίζεται αποκλειστικά με το κάθε άτομο. Εξαρτάται και από τους ανθρώπους με τους οποίους σχετιζόμαστε άμεσα ή ακόμη έμμεσα.

Επιπρόσθετα, για να μεταδοθεί χρειάζεται στενή συνάφεια. Για παράδειγμα ένας φίλος σας που γίνεται ευτυχισμένος και ζει σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρων από εσάς, αυξάνει τις δικές σας πιθανότητες για ευτυχία κατά 25%.Η ανάλυση των κοινωνικών δικτύων σχέσεων δείχνει ότι οι συμπεριφορές των αθρώπων είναι μεταδοτικές. Μπορούν να μεταφέρονται και να διαδίδονται από ένα άτομο σε άλλο διαμέσου άμεσων αλλά και περισσότερο απομακρυσμένων κοινωνικών επαφών. Ο τομέας της “συναισθηματικής μόλυνσης” ή της “συναισθηματικής επιδημίας” όπως και του κοινωνικού μιμητισμού παρουσιάζουν πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές με σημαντικές προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία και ευεξία.

Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από στοιχεία που συλλέχθηκαν για 20 έτη στα πλαίσια της γνωστής, μεγάλης, διαχρονικής έρευνας Framingham Heart Study που άρχισε το 1948 στη Μασαχουσέτη και ακόμη συνεχίζεται. Συμμετείχαν 5.124 ενήλικες ηλικίας 21 έως 70 ετών για το χρονικό διάστημα από το 1971 έως το 2003. Ο στόχος ήταν να εξεταστούν διάφορα στάδια και πτυχές της ζωής και της υγείας τους.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν τους συγγενείς, τους στενούς φίλους, τους τόπους κατοικίας και το χώρο εργασίας τους έτσι ώστε να ήταν σίγουρο ότι οι ερευνητές θα μπορούσαν να επικοινωνούν μαζί τους κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια. Οι ερευνητές μπόρεσαν έτσι και αναγνώρισαν 53.228 κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ των 5.124 συμμετεχόντων και 12.067 άλλων ανθρώπων. Η παρακολούθηση εστιάσθηκε σε 4.739 ανθρώπους από το 1983 έως το 2003.

Για να αξιολογηθεί το επίπεδο ευτυχίας του κάθε εθελοντή, εκτός από τα δεδομένα για την ψυχική τους υγεία χρησιμοποιήθηκε μια κλίμακα βαθμολόγησης της κατάθλιψης. Σε αυτή, ο κάθε συμμετέχων έπρεπε να απαντήσει θετικά ή αρνητικά σε κάθε μία από τις ακόλουθες τέσσερις δηλώσεις:

  1. Ένιωθα αισιόδοξος για το μέλλον
  2. Ήμουν ευτυχισμένος
  3. Απολάμβανα τη ζωή
  4. Ένιωθα ότι ήμουν τόσο καλά όσο οι άλλοι άνθρωποι

Οι Αμερικανοί ερευνητές θεωρούσαν ως ευτυχισμένους τους εθελοντές που δήλωναν θετικά και στις τέσσερις αυτές δηλώσεις. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας εργαλεία στατιστικής ανάλυσης, εξέτασαν με ποιο τρόπο τα κοινωνικά δίκτυα σχέσεων επηρέαζαν το βαθμό ευτυχίας που δήλωναν ότι είχαν οι συμμετέχοντες.

Η ανάλυση των ευρημάτων έδειξε:

  1. Οι άνθρωποι που ζουν μαζί με κάποιο άτομο, όταν γίνονται ευτυχισμένοι αυξάνουν τις πιθανότητες του εν λόγω ατόμου για να είναι ευτυχισμένο κατά 8%
  2. Ανάλογα αποτελέσματα βρέθηκαν για τα αδέλφια που ζουν κοντά στο άτομο τα οποία αυξάνουν τις πιθανότητες για ευτυχία κατά 14% ενώ οι γείτονες κατά 34%
  3. Οι συνάδελφοι στην εργασία δεν επηρέαζαν το επίπεδο ευτυχίας γεγονός που δείχνει ότι το κοινωνικό πλαίσιο μπορεί να περικόπτει τη διάδοση των συναισθηματικών καταστάσεων
  4. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι άμεσοι κοινωνικοί δεσμοί δεν ήταν οι μόνοι που επηρέαζαν τα επίπεδα ευτυχίας. Η σχέση μεταξύ των επίπεδων ευτυχίας των ανθρώπων μπορεί επεκτείνεται μέχρι του τρίτου βαθμού διαχώρισης δηλαδή στο φίλο κάποιου φίλου του φίλου του ατόμου
  5. Η γεωγραφική εγγύτητα είναι σημαντική για τη διάδοση και μετάδοση της ευτυχίας. Ένα άτομο έχει 42% περισσότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένο εάν ένας φίλος του που ζει σε απόσταση λιγότερη από 800 μέτρα γίνεται ευτυχισμένος. Εάν όμως η απόσταση που ζει ο φίλος αυξηθεί έως λιγότερο από  3.200 χιλιομέτρα τότε οι πιθανότητες για ευτυχία του ατόμου κατεβαίνουν στο 22%. Όσο μεγαλύτερη γίνεται η απόσταση αυτή τόσο η επιρροή της ευτυχίας του φίλου μειώνεται

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μετάδοση της ευτυχίας μπορεί να δημιουργεί μεγάλες ομάδες ευτυχισμένων ανθρώπων. Οι αλλαγές στο επίπεδο ευτυχίας ενός ατόμου μπορούν να διαδοθούν διαμέσου των κοινωνικών δικτύων σχέσεων και να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές δημιουργώντας έτσι ομάδες ευτυχισμένων ή δυστυχισμένων ανθρώπων.

Βλέπουμε ότι αναγνωρίζεται ακόμη μια φορά ότι οι άνθρωποι είναι ενσωματωμένοι σε κοινωνικά δίκτυα και ότι η υγεία και η ευεξία του ενός επηρεάζει την υγεία και ευεξία των άλλων.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υπάρχει πάντοτε το έντονο ενδιαφέρον και φροντίδα για το συνάνθρωπο μας διότι η ευτυχία, η ευεξία όπως και η υγεία δεν απλά μόνο θέματα ατομικά.  

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.