Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ: Πιείτε πολύ καφέ κάνει καλό

jZFl9AKpykwΠέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα χαρίζουν μακροζωία
Μπορεί το μυστικό της μακροζωίας να κρύβεται σε μερικούς κόκκους καφέ; Ναι, απαντούν οι ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ

Οι επιστήμονες βασίστηκαν στα στοιχεία τριών εν εξελίξει ερευνών, που διεξάγονται τα τελευταία τριάντα χρόνια με την μέθοδο των ερωτηματολογίων, ανά τέσσερα έτη σε 208.000 άτομα

Οι μικροί κόκκοι του καφέ φαίνεται ότι κρύβουν στο εσωτερικό τους μεγάλη δύναμη. Η κατανάλωση τριών με πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα, ανεξάρτητα, αν πρόκειται για κανονικό καφέ ή ντεκαφεϊνέ, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής, αφού συμβάλλουν στην μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κάποιος από διαβήτη τύπου 2, νευρολογικές νόσους, όπως είναι το Πάρκινσον, καρδιαγγειακές νόσους, ενώ η κατανάλωση καφέ μειώνει ακόμα και την τάση για αυτοκτονία!

Τα παραπάνω σημαντικά συμπεράσματα για την κατανάλωση του καφέ είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον διδακτορικό φοιτητή Ming Ding. Η μελέτη βασίστηκε πάνω σε σχετικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία τριάντα χρόνια και στηρίζονται στην μέθοδο διατροφικών ερωτηματολογίων σε 208.000 άτομα, κάθε τέσσερα χρόνια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ming Ding, δήλωσε: «Οι βιοδραστικές ενώσεις του καφέ μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και την συστηματική φλεγμονή. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει μερικά από τα ευρήματά μας, ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την διερεύνηση των βιολογικών μηχανισμών που παράγουν αυτές τις συνέπειες».

Ο ίδιος, σε σχετική επιστημονική μελέτη που είχε εκπονήσει το 2013 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.

Όμως, η παραπάνω μελέτη έχει και τον αντίλογο… Η Emily Reeve, επικεφαλής νοσηλεύτρια στο Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία, αν θέλετε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και όχι πόσα φλιτζάνια καφέ πίνετε. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μέχρι πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα δεν είναι επιβλαβής για την καρδιά. Απαιτείται, όμως, περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε, πώς ο καφές επηρεάζει το σώμα μας και ποιο είναι το στοιχείο στον καφέ που μειώνει τον κίνδυνο να πάθει κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα».

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.