ΝΔ: Υποψήφιοι Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας, στο όριο ο Γεωργιάδης

Υποψηφιότητες Νέα ΔημοκρατίαΣυμπληρώνονται τα τελευταία κομμάτια του παζλ διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία καθώς στις 18:00 εκπνέει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας, συνοδευόμενων με τις 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Μετά τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη που κατέθεσε χθες, σήμερα οι άλλοι δύο διεκδικητές, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας, εισήλθαν και τυπικά στην κούρσα, καθώς η σχετική λίστα υπογραφών κατατέθηκε στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Εις ότι αφορά το ενδεχόμενο τέταρτης υποψηφιότητας, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις 3 υπογραφές από το όριο των 50 υπογραφών.

Μητσοτάκης: «Στροφή στην κοινωνία»

Μετά την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τα 50 μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που υπέγραψαν την υποψηφιότητά μου. Προσβλέπω σε έναν δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο με τους συνυποψηφίους μου για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ ότι από τη στροφή της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία το κόμμα μας θα βγει πολύ πιο ενωμένο και πολύ πιο ισχυρό».

Μεταξύ των στελεχών που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνονται οι δύο ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Γ. Κύρτσος, εκπρόσωποι από το χώρο της αυτοδιοίκησης και της αγοράς, επικεφαλής νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Τζιτζικώστας: «Απάντηση στην παρακμή»

Με το βάρος, ευλόγως, να πέφτει σε στελέχη της νεότερης γενιάς τη δική του λίστα υποστήριξης κατέθεσε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Στις 50 υπογραφές περιλαμβάνονται, επίσης, στελέχη της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα αλλά και περιφερειάρχες που εξελέγησαν με τη στήριξη της Ν.Δ. Στις δηλώσεις, του ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, σημείωσε πως «αυτό που βιώνει η χώρα δεν είναι απλά μια κρίση, είναι παρακμή. Η απογοήτευση των πολιτών δεν έχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά, αλλά και με την έλλειψη οράματος. Χρειαζόμαστε άλλη νοοτροπία, τη στήριξη και την επιβράβευση της δημιουργικότητας και κυρίως ένα κράτος που να λειτουργεί, μια Δημοκρατία νέα». Προσέθεσε, δε, ότι αυτές είναι οι μάχες της επόμενης περιόδου και «γι αυτές τις μάχες καταθέτω την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της παράταξης. Βγαίνω μπροστά μαζί με τη γενιά μου, για να εμπνεύσουμε και να αλλάξουμε όσα μας κρατούν στο χθες. Τολμάμε να ελπίζουμε».

Ουδέν θέμα Αβραμόπουλου

Τέλος, μετά την έντονη φιλολογία των δύο προηγούμενων 24ώρων, μπαίνει και στο σενάριο εμπλοκής του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην κούρσα διαδοχής. Συνεργάτες του σημειώνουν ότι πέραν των δεσμευτικών υποχρεώσεών του στην Ευρώπη, η εν εξελίξει διαδικασία δεν άφηνε περιθώρια συμμετοχής με όρους που θα διασφάλιζαν την αποτροπή μίας εσωτερικής διαίρεσης στο κόμμα.

Δένδιας: Δεν συμμετέχω  για λόγους προσωπικής πολιτικής συνέπειας

Από την πλευρά του, τους λόγους για τους οποίους δεν συμμετέχει στην κούρσα διαδοχής γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός και βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες πριν τη λήξη κατάθεσης των υποψηφιοτήτων.

Ο κ. Δένδιας αφήνει αιχμές κατά της πρώην ηγεσίας της παράταξης καθώς, όπως αναφέρει, μετά την εκλογική ήττα της 25ης Ιανουαρίου δεν τέθηκε υπό συζήτηση «η ιδεολογική και οργανωτική φυσιογνωμία της ΝΔ σε ένα μεγάλο και δημοκρατικό Συνέδριο, του οποίου θα έχει προηγηθεί προσυνεδριακός διάλογος κατά θεματικές ενότητες».

«Είτε από πολιτική αφέλεια είτε από καιροσκοπισμό μαζί της, η συζήτηση αυτή ουδέποτε έγινε, ενώ δαιμονοποιήθηκαν τα κίνητρα όσων είχαν το θάρρος να την ζητήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και σημειώνει ότι «σήμερα η  Νέα Δημοκρατία οδεύει προς την εκλογή ηγεσίας χωρίς να έχουν συζητηθεί βασικές παράμετροι τόσο των αιτιών που την οδήγησαν σε αλλεπάλληλα αποτυχημένα εκλογικά αποτελέσματα, όσο και το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, εντός του οποίου πρέπει από κοινού να χαράξουμε με ασφάλεια την πορεία μας προς το μέλλον».

«Με τη διαδικασία την οποία, δυστυχώς, ακολουθούμε σήμερα τοποθετούμε την άμαξα (άθροισμα υποψηφίων αρχηγών) μπροστά από τα άλογα ( άθροισμα κομματικής κοινότητας και κοινωνίας)», συνεχίζει ο κ. Δένδιας και εξηγεί ότι «κατόπιν αυτών, είναι αυτονόητο, ότι για λόγους προσωπικής πολιτικής συνέπειας και όχι μόνον, στην παρούσα φάση εκλογής ηγεσίας δεν επιθυμώ και δεν πρέπει να συμμετάσχω».

Μεϊμαράκης: «Να διαφυλάξουμε τη συνοχή της παράταξης»

Εξάλλου, χθες παρουσιάζοντας τη δική του διακήρυξη, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης επέμεινε στην ανάγκη διασφάλισης της ενότητας του κόμματος, με τον ίδιο σε ρόλο εγγυητή. Ενισχύοντας την εικόνα του πιστού στρατιώτη της παράταξης που ήρθε η ώρα να ηγηθεί, ο κ. Μεϊμαράκης απέρριψε κάθε σενάριο περί συνεννοήσεων, σημειώνοντας ότι η απόφαση να είναι υποψήφιος είναι δική του, «δεν είμαι προϊόν συνεννόησης ή παρασκηνίου». Σχολίασε δε, με ύφος που εξέπληξε, ερώτημα εάν είχε επικοινωνία με τους κ. Καραμανλή ή Σαμαρά πριν από τη χθεσινή ανακοίνωση: «Συνομιλώ με όλους και τους τιμώ όλους, δεν μου το ζήτησαν, δεν τους το ζήτησα και δεν μιλήσαμε…».

Ο κ. Μεϊμαράκης επεδίωξε να τοποθετηθεί στην προεκλογική κούρσα και σε αντιδιαστολή με τους αντιπάλους του και τα θεωρούμενα ισχυρά τους σημεία. Υπό αυτή την έννοια, υπενθύμισε ότι είναι παρών στη Ν.Δ. από την ίδρυσή της, πριν από 41 χρόνια, «και στα πάνω και στα κάτω της», λαμβάνοντας αποστάσεις από στελέχη που την εκμεταλλεύτηκαν και τώρα συγκυβερνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: Π. Καμμένος και άλλοι) ή που έγιναν απολιτίκ, αναφορά που ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον κ. Τζιτζικώστα. Τον ίδιο στόχο είχε και η αναφορά του στο ότι ο ίδιος υπηρέτησε όλους τους προέδρους του κόμματος αλλά και το σχόλιο ότι η Ν.Δ. δεν αναζητεί αντι-Τσίπρα, «αν βρίσκαμε αντι-Τσίπρα δεν θα είμαστε η Ν.Δ.», είπε.

Πηγή: kathimerini

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.