Ξεχασμένος θησαυρός από το ελληνικό Δημόσιο, ύψους 13 δισ.

Θησαυρός που θα μπορούσε να αποφέρει άμεσα και έμμεσα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο που αγγίζουν ακόμη και τα 13 δισ. ευρώ βρίσκεται «ξεχασμένος» στα «συρτάρια» του Δημοσίου, την ώρα μάλιστα που το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για νέα φοροεπιδρομή στα ακίνητα.
Ποιος είναι αυτός; Τα Εθνικά Κληροδοτήματα, τα οποία αν και θα μπορούσαν να συνεισφέρουν «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία ωστόσο ένα παρωχημένο νομοσχέδιο του… 1939, τα κρατά αναξιοποίητα.
Αξίζει χαρακτηριστικά να σημειωθεί ότι η διαδικασία εκκαθάρισης καθεμίας σχολάζουσας κληρονομιάςκαθυστερεί… απελπιστικά, υπερβαίνοντας πολλές φορές ακόμη και τα 15 χρόνια. Με τα σημερινά δεδομένα (όπου εκκαθαρίζονται το πολύ 20 υποθέσεις τον χρόνο), για την εκκαθάριση όλων των Κοινωφελών Περιουσιών θα απαιτηθούν περισσότεροι από… τρεις αιώνες!
«Ορφανά» ακίνητα μεγάλης αξίας, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές και ομόλογα
Το σύνολο των Κοινωφελών Περιουσιών είναι περίπου 15.000, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 70 νέες υποθέσεις. Τα εθνικά κληροδοτήματα αφορούν σε ακίνητα μεγάλης αξίας, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές και ομόλογα ανθρώπων που δεν ζουν πια και τα οποία δεν διεκδικήθηκαν ποτέ από κληρονόμους. Σήμερα, τα περισσότερα εθνικά κληροδοτήματα βρίσκονται υπό τη διαχείριση ιδρυμάτων, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις κληροδοτημάτων που έχουν… εγκαταλειφθεί.
Αναφορικά με τις «σχολάζουσες κληρονομιές», αυτές αφορούν περιουσίες αποθανόντων οι οποίοι δεν έχουν κληρονόμους. Υπολογίζονται σε 3.000, με την αξία τους να ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αξιοποίηση των 12.000 κληροδοτημάτων θα μπορούσε να αποφέρει μακροπρόθεσμα δημοσιονομικό όφελος περίπου 3 δισ. ετησίως.
Οι αδρανείς καταθέσεις, από την άλλη, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3 δισ. με το ισχύον καθεστώς καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα που δεν αναζητούνται για μία εικοσαετία, περιέρχονται αυτοδίκαια στο Δημόσιο.
Πέντε κινήσεις ματ σε γραφειοκρατία και κακοδιαχείριση με σχέδιο νόμου
Η ειδική επιτροπή για τη μελέτη και σύνταξη σχεδίου νόμου του Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων και αναμόρφωσης των διατάξεων Σχολαζουσών Κληρονομιών, όπως αναφέρει το μέλος της Επιτροπής Παναγιώτης Πιλάτης, προωθεί μεταξύ άλλων:
1. Την πλήρη καταγραφή όλων των κληροδοτημάτων και την λεπτομερή αποτύπωση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους
2. Θεσμοθετείται Νέος Κώδικας Κληροδοτημάτων, τροποποιώντας ριζικά τον ν. 2039/1939.
3. Θα ληφθούν υπόψη οι ιδιομορφίες συγκεκριμένων κληροδοτημάτων, ιδίως με γνώμονα του ποια είναι η φυσιογνωμία και η αποστολή των φορέων, με τους οποίους συνδέονται
4. Αλλάζει το πλαίσιο διαχείρισης και εποπτείας των εθνικών κληροδοτημάτων
5. Επιβάλλεται καθεστώς πλήρους διαφάνειας ως προς την οργάνωση και λειτουργία των κάθε είδους κληροδοτημάτων και προωθούνται ρυθμίσεις που αφορούν ην τροποποίηση του ιδιαίτερα επιβαρυντικού για τα κληροδοτήματα ισοπεδωτικού φορολογικού συστήματος
Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.