Οι Έλληνες παίρνουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες φοβισμένοι για το μέλλον

Περίπου 700 εκατ. ευρώ είχαν διαρρεύσει μέχρι τη Δευτέρα από τις καταθέσεις που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια το απόγευμα της Δευτέρας για τις συνολικές εκροές καταθέσεων, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Προεδρίας της Δημοκρατίας που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τη Δευτέρα τους κκ Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη, αναφέροντας ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο τελευταίος του γνωστοποίησε ότι: “Η κατάσταση στις τράπεζες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι τις 16.00 η ώρα που τον πήρα, ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ”

Σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πανικός αλλά μεγάλος φόβος ο οποίος μάλιστα μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό. Επιπροσθέτως ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι “η αντοχή των τραπεζών είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή.”

Ο κ. Παπούλιας έκανε γνωστό ακόμη ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο “που αγωνιά”, όπως είπε, και επεσήμανε με δραματικούς τόνους την ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αν λοιπόν κι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τώρα -που επιθυμούμε- να σχηματιστεί κυβέρνηση αποτύχει, τότε τα πράγματα δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν. Έχουμε μεγάλη ευθύνη και την αισθάνομαι προσωπικά. Σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να πάρω μόνος μου την ευθύνη ότι απέτυχα στην προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση. Πρέπει να βγω αύριο και να πω στον ελληνικό λαό ότι απέτυχα. Αλλά δεν απέτυχα εγώ. Δεν ήταν στο χέρι μου εγώ να σχηματίσω κυβέρνηση. Έπρεπε όλοι να συμπέσουμε επί το αυτό να σχηματίσουμε κυβέρνηση”.

Πηγή: News247.gr 

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.