Οι ατάκες πρωθυπουργών στη ΔΕΘ που άφησαν ιστορία

Ο Α. Παπανδρέου ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ Ιδρύματος Ανδρέα Γ. ΠαπανδρέουΟ Σεπτέμβριος ανέκαθεν ήταν ο μήνας της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος; η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η ανάβαση τωνπρωθυπουργών για τα εγκαίνια συνοδεία ουκ ολίγων κυβερνητικών και κρατικών στελεχών που επί τρεις μέρες όργωναν την συμπρωτεύουσα για πολιτικούς και… καλλιτεχνικούς λόγους.

Γιατί ποιος θα ξεχάσει την ιστορική φράση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου ο οποίος απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης και του Τύπου υπεραμύνθηκε της διασκέδασης των κυβερνητικών στελεχών στα…“πολιτιστικά κέντρα”, όπως χαρακτήρισε τα μπουζουξίδικα, που την περίοδο της ΔΕΘ κατακλύζονταν από υπουργούς, βουλευτές και τις κουστωδίες τους.

Το φαινόμενο στα χρόνια της ευημερίας και κυρίως επί ΠΑΣΟΚ ξέφυγε του μέτρου, με αποτέλεσμα επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη να υπάρχουν ανεπισήμως εντολές για σεμνή εμφάνιση που δεν θα προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Εν πάση περιπτώσει η ΔΕΘ πέραν της ατμόσφαιρας γλεντιού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σχεδόν πάντοτε είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς οι ομιλίες των πρωθυπουργών και οι συνεντεύξεις πότε στο γνωστό κέντρο “Ρέμβη” ή στο ξενοδοχείο “Μακεδονία” και τα τελευταία χρόνια στο “Βελλίδειο” συνεδριακό κέντρο έδιναν το στίγμα της οικονομικής και εισοδηματικής πολιτικής που θα ακολουθούσε η εκάστοτε κυβέρνηση.

 

Με τα χρόνια όμως η ΔΕΘ από διεθνές οικονομικό και εμπορικό κέντρο μετετράπη σε πεδίο διαδηλώσεων εναντίον της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτκής και συγκρούσεων με τα ΜΑΤ.

Ο πρώτος πρωθυπουργός που παραβρέθηκε σε εγκαίνια ΔEΘ ήταν ο Eλευθέριος Bενιζέλος το 1928, αλλά το πρωτόκολλο, που ίσχυε τουλάχιστον μέχρι και το 2011, ήταν έμπνευση του Kωνσταντίνου Kαραμανλή.

Φέτος στην 78η ΔΕΘ οι επισκέψες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντπροέδρου της κυβέρνησης κα προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου θα είναι “εξπρές” και χωρίς συνεντεύξεις, Για “πολιτιστικά κέντρα” ούτε λόγος να γίνεται.

Ας θυμηθούμε ορισμένες ατάκες πρωθυπουργών που έμειναν στην ιστορία με δηλώσεις τους στη ΔΕΘ.

1994-59η ΔΕΘ

“Εδώ, είμαι, χτυπήστε εμένα”, είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, απαντώντας σε όσους του ασκούσαν δριμεία κριτική εναντίον του λόγω Δήμητρας Λιάνη, αντί να επιλέξουν να πλήξουν ευθέως τον ίδιο.

Ο Α. Παπανδρέου ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ Ιδρύματος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου

1995-60η ΔEΘ

Ο Aνδρέας Παπανδρέου ερωτάται για το εάν είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς και τις απόψεις του τότε υπουργού Bιομηχανίας, Kώστα Σημίτη, με επίκεντρο την πώληση των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά. “’Οχι δεν είμαι” απαντά και ο Σημίτης φεύγει από το χώρο της συνέντευξης ενοχλημένος και υποβάλει αμέσως την παραίτησή του. Η ρήξη είναι γεγονός

2008-73η ΔEΘ

Πρόκειται ίσως για την πιο πολυσυζητημένη συνέντευξη πρωθυπουργού των τελευταίων ετών. O Kώστας Kαραμανλής εμφανώς αμήχανος αναγκάζεται να απαντήσει ή να αποφύγει πολλαπλές ερωτήσεις, που αφορούν στο…”βίο και την πολιτεία” υπουργών και στενών συνεργατών του. Yπερασπίζεται λοιπόν τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Γιώργο Βουλγαράκη για το δόγμα του πως “ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό”, λέγοντας μεταξύ άλλων πως “σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς”. Η στήριξη που παρείχε θεωρήθηκε μεγάλο πολιτικό λάθος που κόστισε στον ίδιο και την κυβέρνησή του το ηθικό πλεονέκτημα.

Ο Κ. Καραμανλής στην 74η ΔΕΘ. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

2009-74η ΔEΘ

“Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το επαναλάβω: Hταν λάθος μου, δικό μου λάθος. Έκανα λάθος πέρσι” απαντά ένα χρόνο μετά ο Κώστας Καραμανλής στην προεκλογική συνέντευξη της ΔEΘ του 2009 απαντώντας σε ερώτηση για την υιοθέτηση από τον ίδιο το 2008 του δόγματος πως ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Kάνοντας στροφή 180 μοιρών ο K. Kαραμανλής επισήμανε και για την υπόθεση του Bατοπεδίου πως “Έκανα λάθος, υποτίμησα το θέμα. Eκανα δημόσια την αυτοκριτική μου”. Στην ίδια ομιλία ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πως η ελληνική οικονομία είναι “θωρακισμένη” και δεν θα υποστεί τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης…

Ο Γ. Παπανδρέου στην 75η ΔΕΘ

2010-75η ΔEΘ

“Λεφτά υπάρχουν…” ήταν η ατάκα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, την οποία είχε πει και ένα χρόνο πριν, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το παράπονο όμως του Γ. Παπανδρέου ήταν και είναι ότι κανείς όμως δεν είπε τη συνέχεια “…το θέμα είναι πού πάνε; Aν πάνε στην αδιαφάνεια, αν πάνε στη φοροδιαφυγή, αν πάνε στη σπατάλη, βεβαίως δεν θα έχουμε να δώσουμε”.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.