Ο Αϊνστάιν πίστευε στο Θεό;

H επιστολή του Άινσταϊν με τις θρησκευτικές του απόψεις
  • Η διάσημη φράση του Ο Θεός δεν παίζει ζάρια έκανε πολλούς να νομίζουν ότι ο Άλμπερτ Άινσταϊν ήταν θρησκευόμενος. Αυτό όμως απέχει παρασάγγας από την αλήθεια, όπως αποκαλύπτει με σαφήνεια η λεγόμενη «Επιστολή του Θεού», ένα γράμμα που έστειλε ο Γερμανός φυσικός σε έναν φιλόσοφο το 1954. Η ιστορική επιστολή βγαίνει τώρα σε δημοπρασία μέσω του eBay με τιμή εκκίνησης τα 3 εκατ. δολάρια.

Ο Άινσταιν έγραψε το γράμμα στα γερμανικά στις 3 Ιανουαρίου του 1954, με παραλήπτη τον φιλόσοφο Έρικ Γκούτκιντ, προκειμένου να σχολιάσει το βιβλίο του Γκούτκιν με τίτλο «Επιλέξτε τη Ζωή: Το βιβλικό κάλεσμα για επανάσταση».
«Η λέξη θεός δεν είναι για μένα τίποτα περισσότερο από την έκφραση και το προϊόν της ανθρώπινης αδυναμίας, ενώ η Βίβλος δεν είναι παρά μια συλλογή από αξιότιμους αλλά πρωτόγονους θρύλους, οι οποίοι είναι παρόλα αυτά μάλλον παιδαριώδεις» έγραψε ο θεμελιωτής της θεωρίας της Σχετικότητας.
«Καμία ερμηνεία, όσo δεξιοτεχνική κι αν είναι, δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό» πρόσθεσε ο νομπελίστας.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε για του λόγου το ασφαλές ότι οι απόψεις ενός σκεπτόμενου ανθρώπου δεν είναι απαραιτήτως σταθερές κάτι το οποίο δε δεχόταν σε μία δεδομένη στιγμή της ζωής του και της φιλοσοφικής του περιπλάνησης δε σημαίνει ότι το ενστερνιζόταν απόλυτα μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του που δεν απείχε και πολύ, όμως αρκετά για να αλλάξει άποψη. Δεν το γράφουμε αυτό προς υπεράσπισή του, ούτε και προς υπεράσπιση της θρησκείας.

Πηγή: astrology.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.