Ο Ομπάμα στηρίζει Ελλάδα «Δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση»

Ο Ομπάμα στηρίζει Ελλάδα «Δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση»
Δήλωση στήριξης στην Ελλάδα έρχεται διά στόματος του Μπαράκ Ομπάμα εν μέσω των ευρωπαϊκών επαφών της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στο δίκτυο CNN επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να στείλει υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ στην Αθήνα, όπως μετέδωσε το Mega.

«Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε υφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους» απαντά ο Μπαράκ Ομπάμα στην ερώτηση του δημοσιογράφου Φαρίντ Ζακάρια «εάν συμφωνεί με τη δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι η λιτότητα δεν έφερε αποτέλεσμα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία της Ελλάδας είχε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων -«η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική» ανέφερε.

«Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές εάν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα» σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ελπίδα του είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και αυτό το αναγνωρίζει η Γερμανία, και υπογράμμισε ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.

«Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει» ανέφερε.

Για την ανάπτυξη στην Ευρώπη σημείωσε πως η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρύθμισες είναι απαραίτητες σε πολλές χώρες, αλλά αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία είναι πως ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, να αναπτυχθείς. «Όταν έχεις μία οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο» κατέληξε.

 

Newsroom ΔΟΛ

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.