Ποινική δίωξη στον 35χρονο που είχε «φακελώσει» όλη την Ελλάδα

Ποινική δίωξη στον 35χρονο που είχε «φακελώσει» όλη την ΕλλάδαΠοινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από τον εισαγγελέα στον 35χρονο που συνελήφθη σήμερα, επειδή κατείχε ψηφιακά αρχεία προσωπικών δεδομένων για πάνω από 9.000.000 Έλληνες.

Ο 35χρονος αντιμετωπίζει την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στον ανακριτή.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 35χρονος που ασχολείται με το μάρκετινγκ και εργαζόταν ως εξωτερικός συνεργάτης σε ιδιωτική εταιρεία είχε αποκτήσει τα προσωπικά δεδομένα, όπως αριθμούς φορολογικών μητρώων, περιουσιακές καταστάσεις, ονόματα, διευθύνσεις και άλλα, πιθανότατα μέσα από κρατικές υπηρεσίες και τα διέθετε αντί αμοιβής σε εταιρείες που πλήρωναν γι’ αυτό.

Ο συναγερμός σήμανε έπειτα από καταγελλία στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησαν άμεσα τις έρευνες, με αποτέλεσμα να βρεθούν στα ηλεκτρονικά ίχνη του 35χρονου.

Στο σπίτι του στη βορειοανατολική Αττική εντοπίστηκε τεράστιος αριθμός σκληρών δίσκων, όπου ήταν αποθηκευμένα όλα τα στοιχεία.

Ο 35χρονος «έπαιρνε» τα στοιχεία από το υπ. Οικονομικών

Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο συλληφθείς με τη βοήθεια ενός άλλου ατόμου να «έπαιρνε» τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών. Το γεγονός αυτό «γεννάει» πολύ σημαντικά ερωτήματα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στο υπουργείο.

Δείτε την ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Χρήστου Μανούρα:

«Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος ενός 35χρονου ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 35χρονος κατείχε ψηφιακά αρχεία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, περισσότερων των εννιά (9) εκατομμυρίων πολιτών, όπως στοιχεία ταυτότητας, διευθύνσεις κατοικίας, Αριθμούς Φορολογικών Μητρώων και αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων.

Διερευνάται η προέλευση και η τυχόν διαχείριση των αρχείων αυτών από τον συλληφθέντα, καθώς και το ενδεχόμενο παραχώρησής τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν έναντι χρηματικής αμοιβής.

Σε βάρος του 35χρονου, ο οποίος θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.».

Διαβάστε την ανακοίνωση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχου Δημήτρη Γεωργατζή:

«Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε χθες μετά από καταγγελία υπαλλήλου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι άγνωστο άτομο κατέχει παράνομα, σε ψηφιακή μορφή, μεγάλο αριθμό αρχείων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Άμεσα και ύστερα από σχετική παραγγελία, όπως προβλέπεται εξάλλου, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εξειδικευμένοι Αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν διαδικτυακή αστυνομική έρευνα και κατάφεραν να εντοπίσουν τα ψηφιακά ίχνη του εμπλεκόμενου στην υπόθεση ατόμου, που όπως αποδείχτηκε αργότερα ήταν ο 35χρονος συλληφθείς.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησε αυθημερόν έρευνα στο σπίτι του ως άνω παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν ένας (1) εξωτερικός σκληρός δίσκος χωρητικότητας 320 GB και τρεις (3) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι άλλης χωρητικότητας.

Από την επιτόπια αυτοψία στα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα, εντοπίστηκαν σε ψηφιακή μορφή αρχεία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με καταχωρήσεις για πάνω από 9.000.000 εγγραφές και συγκεκριμένα καταστάσεις με στοιχεία ταυτότητάς, Α.Φ.Μ, αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και διευθύνσεις κατοικιών των αναγραφομένων».

Πηγή: newsbomb.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.