Σαν σήμερα το 1940 γεννήθηκε ο μέγιστος Al Pacino!

Σαν σήμερα το 1940 γεννήθηκε ο μέγιστος Al Pacino!

Ο Αμερικανός Αλφρέντο Τζέιμς «Αλ» Πατσίνο (Alfredo James «Al» Pacino) είναι ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1940 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης από Ιταλούς γονείς – ο παππούς του καταγόταν από το Κορλεόνε της Σικελίας.

Δείτε φωτογραφίες και μάθετε για το έργο του πατώντας

Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ήταν με την ταινία «Me, Natalie» το 1969, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1971, πρωταγωνίστησε στο δράμα «The Panic in Needle Park», όπου υποδυόταν έναν ηρωινομανή. Η ερμηνεία του αυτή τράβηξε την προσοχή του σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο οποίος στη συνέχεια του πρότεινε το ρόλο του Μάικλ Κορλεόνε στην ταινία «Ο Νονός» (The Godfather), το 1972, ενώ κι άλλοι σπουδαίοι ηθοποιοί, όπως ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ήταν υποψήφιοι για το ρόλο.

Με το ρόλο του αυτόν κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, καθώς και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Το 1973 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Σέρπικο», που είναι βασισμένη σε αληθινά περιστατικά, όπως τα κατέγραψε ο Πίτερ Μάας στο ομώνυμο βιβλίο του. Η ταινία αναφέρεται στη διαφθορά στους κόλπους των αστυνομικών της Νέας Υόρκης και την ανοχή των υψηλά ιστάμενων απέναντι στο φαινόμενο αυτό, ενώ ακούγεται η μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη «Δρόμοι παλιοί». Ο Αλ Πατσίνο κέρδισε γι’ αυτή τη σπουδαία του ερμηνεία την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου την κέρδισε το 1974, όταν πρωταγωνίστησε στο «Ο Νονός ΙΙ», σίκουελ της πρώτης ταινίας.

Το 1975 υποδύθηκε έναν άνδρα που διαπράττει ληστεία σε τράπεζα και κρατά ομήρους τους εργαζόμενους σε αυτήν. Ο λόγος για την ταινία του Σίντνεϊ Λουμέτ «Σκυλίσια μέρα», για την οποία έλαβε την τρίτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, αλλά έχασε από τον Τζακ Νίκολσον (Στη Φωλιά του Κούκου).

Υποψήφιος και πάλι για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου ήταν το 1979, πρωταγωνιστώντας στην ταινία «Δικαιοσύνη για όλους!», αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε να φύγει με το χρυσό αγαλματίδιο παραμάσχαλα.

Το 1983 υποδύθηκε τον γκάνγκστερ Τόνι Μοντάνα στην ταινία «Ο Σημαδεμένος» και το 1985 έπαιξε στην ταινία «Επαναστάτες», η οποία όμως απέτυχε εμπορικά, με αποτέλεσμα να μην εμφανιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε ταινία.

Η καριέρα του απογειώθηκε εκ νέου το 1990, όταν έλαβε τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου με την ταινία «Ντικ Τρέισι» του σκηνοθέτη Γουόρεν Μπίτι.

Το 1991 συμπρωταγωνίστησε με τη Μισέλ Φάιφερ στην ταινία «Φράνκι και Τζόνι», ενώ την επόμενη χρονιά έλαβε την τρίτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου για την ταινία «Οικόπεδα με θέα».

Το 1992 έμελλε να είναι η χρονιά του, καθώς κέρδισε το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο κρατώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Άρωμα γυναίκας», για τον οποίο βραβεύτηκε με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Ακολούθησαν αξιομνημόνευτες ερμηνείες στις ταινίες «Υπόθεση Καρλίτο» το 1993 και «Ένταση» το 1995, με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Το 1997 ο Αλ Πατσίνο γοήτευσε το κοινό με το ρόλο τού επί Γης… διαβόλου στο ατμοσφαιρικό θρίλερ «Ο Δικηγόρος του Διαβόλου», με συμπρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς.

Ο βραβευμένος πλέον ηθοποιός συνέχισε να μας χαρίζει έξοχες ερμηνείες σε επόμενες ταινίες, όπως το «Τhe Insider» το 1999, με τον Ράσελ Κρόου, και το «Insomnia» το 2002, ενώ στη συνέχεια οι ταινίες στις οποίες συμμετείχε δεν σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Αλ Πατσίνο έχει αρνηθεί αρκετούς ρόλους. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς που απέρριψε είναι του Χαν Σόλο στο «Ο Πόλεμος των Άστρων» (Star Wars, 1977), του Κάπταιν Γουίλαρντ στο «Αποκάλυψη Τώρα» (Apocalypse Now, 1979) και του Έντουαρντ Λούις στο «Pretty Woman».

Είναι από τους λίγους ηθοποιούς του Χόλιγουντ που δεν έχει παντρευτεί ποτέ, αν και έχει μια κόρη με την ηθοποιό Τζούλι Μαρί και δίδυμα με την επίσης ηθοποιό Μπέβερλι Ντ’ Άντζελο.

Η φιλμογραφία:

1969 Me, Natalie (Νάταλι, το Άσχημο Κορίτσι)
1971 The Panic in Needle Park (Πανικός στο Νιντλ Παρκ)
1972 The Godfather (Ο Νονός)
1973 Scarecrow (Το Σκιάχτρο)
1973 Serpico (Σέρπικο)
1974 The Godfather Part II (Ο Νονός ΙΙ)
1975 Dog Day Afternoon (Σκυλίσια Μέρα)
1977 Bobby Deerfield (Μπόμπι Ντίρλφιλντ, Μιά Στιγμή…Μιά Ζωή)
1979 …And Justice for All (…Δικαιοσύνη για Ολους!)
1980 Cruising (Το Ψωνιστήρι)
1982 Author! Author! (Η Πρεμιέρα)
1983 Scarface (Ο Σημαδεμένος)
1985 Revolution (Οι Επαναστάτες)
1989 The Local Stigmatic
1989 Sea of Love (Το Ερωτικό Αντικείμενο του Εγκλήματος)
1990 Dick Tracy (Ντικ Τρέισι)
1990 The Godfather Part III (Ο Νονός ΙΙΙ)
1991 Madonna: Truth or Dare (Στο Κρεβάτι με τη Μαντόνα)
1991 Frankie and Johnny (Φράνκι και Τζόνι)
1992 Glengarry Glen Ross (Οικόπεδα με Θέα)
1992 Scent of a Woman (Άρωμα Γυναίκας)
1993 Carlito’s Way (Υπόθεση Καρλίτο)
1994 Jonas in the Desert
1995 Two Bits (Δυο Δεκάρες)
1995 Heat (Ένταση)
1996 City Hall
1996 Looking for Richard (Αναζητώντας τον Ρίτσαρντ)
1997 Pitch
1997 Donnie Brasco (Ντόνι Μπράσκο)
1997 Devil’s Advocate (Ο Δικηγόρος του Διαβόλου)
1999 The Insider
1999 Any Given Sunday (Κάθε Κυριακή)
2000 Chinese Coffee
2002 Insomnia
2002 S1m0ne (Σιμόν)
2002 People I Know (Αναζητώντας τον Ρίτσαρντ)
2003 The Recruit (Η Δοκιμασία)
2003 Gigli (Gigli: Ενας Ζόρικος Ερωτας)
2003 Angels in America (Ο Θεός Ξέχασε τον Παράδεισο)
2004 The Merchant of Venice (Ο Εμπορος της Βενετίας)
2005 Two for the Money (Όλα για τα Λεφτά)
2006 88 Minutes (88 λεπτά)
2006 Torch
2007 Rififi
2007 Ocean’s Thirteen (Η Συμμορία των Δεκατριών)
2008 Righteous kill (Ου Φονεύσεις)
2010 You Don’t Know Jack (Δόκτωρ Θάνατος)
2011 Salome
2011 Son of No One (Ο Αντι-Ηρωας)
2011 Jack & Jill (Ο Τζακ και η Τζιλ)
2012 Stand Up Guys

Πληροφορίες ΙΜDb, Wikipedia
Επιμέλεια: Χριστίνα Φωτιάδη

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.