Στο εδώλιο η Λεπέν. Συνέκρινε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στον δρόμο με τη ναζιστική κατοχή

image
Η Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας κατέγραψε ρεκόρ ψήφων στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, αποσπώντας σχεδόν το 30%, δικαζόταν για πρώτη φορά για “πρόκληση στη διάκριση, στη βία ή στο μίσος προς μία ομάδα προσώπων εξαιτίας της θρησκείας τους”.

Η Λεπέν είχε πει για τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στον δρόμο επειδή δεν υπάρχει ένα τζαμί στην περιοχή τους για να πάνε: “λυπάμαι αλλά για εκείνους που τους αρέσει πολύ να μιλούν για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν πρόκειται να μιλήσουμε για Κατοχή, μπορούμε να μιλήσουμε, αυτή τη φορά, γιατί είναι μια κατοχή εδάφους”.

“Πρόκειται για μια κατοχή εδάφους, για συνοικίες στις οποίες εφαρμόζεται ο θρησκευτικός νόμος, είναι μια κατοχή. Ασφαλώς, δεν υπάρχουν τεθωρακισμένα, ούτε στρατιώτες όμως παρ’ όλ’ αυτά είναι μια κατοχή που καταπιέζει τους κατοίκους” είχε προσθέσει η πρόεδρος του κόμματος της άκρας δεξιάς, που μιλούσε σε δημόσια συγκέντρωση.

Τέσσερις αντιρατσιστικές οργανώσεις είχαν καταθέσει αγωγή κατά της Λεπέν.
Η Μαρίν Λεπέν κινδύνευε με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ. Όμως ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή της εκτιμώντας πως “η κ. Λεπέν, καταγγέλλοντας τις προσευχές στον δημόσιο χώρο, που είναι μεμπτές όχι για το σύνολο της μουσουλμανικής κοινότητας αλλά για μια μειοψηφία, ασκούσε απλώς το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης”.

Ήταν η πρώτη φορά που η Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει διωχθεί ήδη για δυσφήμηση, εμφανιζόταν στο δικαστήριο για πρόκληση στο μίσος, αντίθετα από τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, που έχει καταδικαστεί πολλές φορές, ιδιαίτερα επειδή έχει αποκαλέσει τους θαλάμους αερίων των ναζί μια “λεπτομέρεια” της Ιστορίας.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.