Συνάντηση Εργασίας των Αρμόδιων Φορέων για την Κατασκευή Νέου Κτιρίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Συνάντηση Εργασίας των Αρμόδιων Φορέων για την Κατασκευή Νέου Κτιρίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Συνάντηση Εργασίας των Αρμόδιων Φορέων για την Κατασκευή Νέου Κτιρίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Πηγή φωτογραφίας korinthostv

Την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κορίνθου συνάντηση εργασίας των αρμοδίων φορέων για την κατασκευή του νέου κτιρίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στα Κ.Ε.Υ.Α. Κορίνθου στην περιοχή των Εξαμιλίων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γιώργος Δέδες, ο Δήμαρχος Κορινθίων, κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, η Αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, τα μέλη της μελετητικής ομάδας, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κορινθίων κ. Σπύρος Περόγραμβρος, οι τεχνικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Παντελής Σκλιάς.

Επίκεντρο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση του βασικού σχεδίου του νέου κτιρίου και η ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω διαμόρφωση και ένταξή του στον αστικό ιστό της Κορίνθου. Στο κτίριο πρόκειται να στεγαστούν καταρχάς τα δύο πανεπιστημιακά Τμήματα που εδρεύουν ήδη στην πόλη, το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων με όλες τις σημερινές λειτουργίες τους (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, εργαστήρια, Βιβλιοθήκη, διοικητικές υπηρεσίες) και πρόβλεψη για την κάλυψη αυξημένων μελλοντικών αναγκών (χώρος στάθμευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.ά.).

 

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε ικανοποίησε όλους τους φορείς, δεδομένου ότι συνδυάζει μια ευφάνταστη αρχιτεκτονική ιδέα με προσαρμοστικότητα στις πρακτικές ανάγκες του Πανεπιστημίου, αξιοποιώντας παράλληλα τη γεωγραφία και την ιστορία της περιοχής. Το κτίριο διαμορφώνεται με τη μορφή ανοικτής σπείρας προσανατολισμένης προς τη θάλασσα και τον Ακροκόρινθο. Το σχήμα, σύμβολο πνευματικότητας και διαρκούς εξέλιξης, με μια μεγάλη βιβλιοθήκη σε καίριο ρόλο, επιτρέπει ευελιξία στην ανάπτυξη των όγκων, χαμηλή δόμηση, εύκολη πρόσβαση σε όλους τους χώρους και γρήγορη επικοινωνία στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι φιλόξενο για τον επισκέπτη, δένει με την πόλη και, χάρη στον προσανατολισμό του, εκμεταλλεύεται τα ενεργειακά πλεονεκτήματα της περιοχής. Η κατασκευή ξεφεύγει από τη συνήθη προσέγγιση των εκπαιδευτικών κτιρίων και αποσκοπεί να αφήσει ένα καινοτόμο στίγμα στην ανάπτυξη της Κορίνθου.

Οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν την κατάθεση του αρχιτεκτονικού σχεδίου ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2012 για την ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου στην Κόρινθο και την ενίσχυση της συνεργασίας του με τον Δήμο και την Περιφέρεια. Οι εργασίες θα συνεχιστούν εντατικά μέσα στο καλοκαίρι.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.