Σόιμπλε για Ελλάδα: «Ήμασταν πάντα γενναιόδωροι με την Ελλάδα»

Να μην συνδέεται το προσφυγικό με το οικονομικό, επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών – Η Αθήνα πρέπει να πάρει αποφάσεις για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς για την Ελλάδα λίγο πριν την διεξαγωγή της συνεδρίασης του Eurogroup δήλωσε: «Ήμασταν πάντα γενναιόδωροι με την Ελλάδα και όχι μόνο τώρα λόγω προσφυγικού».

«Δε θα ασχοληθούμε πολύ με την Ελλάδα, θα ενημερωθούμε απλά σε αυτό το Eurogroup», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρόσθεσε σχετικά με την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα: «Θεωρώ και αυτό θα υποστηρίξουμε να επιστρέψει η τρόικα αυτή την εβδομάδα και να συνεχίσει τις εργασίες της, βέβαια είναι λίγο δύσκολο τώρα που συνεδριάζει και η διάσκεψη κορυφής».

Όσο για την μεταναστευτική κρίση ο Σόιμπλε δήλωσε: «Η Γερμανία στηρίζει ιδιαιτέρα την Ελλάδα για το προσφυγικό και δε θέλει σε καμία περίπτωση να την αφήσει μόνη της σε αυτό το ζήτημα και είναι ξεκάθαρο αυτό».

Βέβαια, πρόσθεσε ότι «μερικές φορές υπάρχει μία σύνδεση που δημιουργείται μεταξύ του προσφυγικού και του θέματος που αφορά στο πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά το θέμα το οικονομικό είναι ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να έρθει η ανάπτυξη».

Όσο για τη «γενναιόδωρη» στάση της Γερμανίας ο Σόιμπλε είπε: «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είμαστε ιδιαίτερα γενναιόδωροι με την Ελλάδα. Ήμασταν, όμως, πάντα γενναιόδωροι. Της δημιουργήσαμε τη δυνατότητα να δανειστεί, αλλά θα πρέπει να επιμείνουμε και να πούμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το προσφυγικό, αλλά είναι δύο διαφορετικά θέματα και αναμειγνύοντας αυτά τα θέματα δε θα αλλάξει η κατάσταση. Ελπίζουμε η διάσκεψη κορυφής να οδηγήσει σε ένα αίσιο τέλος».

Όσο για το προσφυγικό είπε ότι δεν είχε επικοινωνία με τους Τούρκους αξιωματούχους και τόνισε ότι δε μπορεί ούτε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις σχετικά με το ζήτημα.

Τόνισε, μάλιστα, πως η Γερμανία είναι διατεθειμένη από οικονομικής πλευράς να γίνουν τα πάντα «προκειμένου να βοηθήσουμε τη χώρα προέλευσης των προσφυγών και τις χώρες που γειτονεύουν  με τη χώρα προέλευσης. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε την ιδιαίτερη πίεση προς την Ευρώπη και θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα. Αυτό που θέλω είναι να μπορούμε να βοηθήσουμε προς εκείνη την πλευρά. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Εντούτοις, τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλά οικονομικά περιθώρια στην Γερμανία, αλλά επισήμανε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ιδίως εκτός Ευρώπης «να βοηθήσουμε και αυτό είναι πιο σημαντικό από το εσωτερικό της Ευρώπης και μέσα στη Γερμανία».

 

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.