Τα μαξιλάρια εξελίχθηκαν όσο δεν φαντάζεστε! Γνωρίστε τα νέα είδη και διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει

MAXILARIAΔεν υπάρχει καλύτερο πράγμα να ξυπνάς ξεκούραστος και γεμάτος ενέργεια. Όμως ξεκούραστος ύπνος σημαίνει κατάλληλο μαξιλάρι. Ποιο είναι το καλύτερο μαξιλάρι; Δεν είναι το ίδιο για όλους! Εξαρτάται από τον τρόπο που κοιμάστε και από τα προβλήματα υγείας που πιθανόν να έχετε.

 • Αν κοιμάστε ανάσκελα: θα πρέπει να επιλέξετε λεπτό μαξιλάρι, για να μην σηκώνεται το κεφάλι και κατεβαίνει το πηγούνι στο στήθος. Αυτή η στάση εμποδίζει αρκετά την αναπνοή και μπορεί να προκαλεί άπνοιες.
 • Αν κοιμάστε στο πλευρό: θα πρέπει να πάρετε παχύ μαξιλάρι για να συμπληρώνεται το κενό μεταξύ του κρεβατιού και του κεφαλιού, χωρίς αυτό να γέρνει.
 • Αν κοιμάστε μπρούμητα: θα πρέπει να διαλέξετε ένα πολύ λεπτό μαξιλάρι, για να μην υπερεκτείνεται η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και έχετε πιασίματα και πονοκεφάλους το πρωί.

Τα μαξιλάρια μπορεί να είναι διαφορετικά ως προς τη γέμισή τους. Ποια γέμιση ταιριάζει σε σας; Δεν υπάρχει πάντα σωστή απάντηση… εξαρτάται από το πώς αισθάνεστε συνήθως πριν τον ύπνο.

 • Μαξιλάρια με αφρό: αυτά τα μαξιλάρια υπάρχουν σε διαφορετικές πυκνότητες, με αποτέλεσμα να κυμαίνονται ο από μαλακά έως πολύ σκληρά. Όσο πιο σκληρά είναι τα μαξιλάρια, τόσο καλύτερη στήριξη προσφέρουν στη σπονδυλική στήλη.
 • Μαξιλάρια με αφρό μνήμης: αυτά τα μαξιλάρια έχουν την ικανότητα να παίρνουν το σχήμα του κεφαλιού σας καθώς αλλάζετε θέσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι καλή επιλογή για αυτούς που έχουν πόνους στον αυχένα και την πλάτη. Ίσως κάποια από αυτά να έχουν δυσάρεστη οσμή λόγω των χημικών που έχουν.
 • Μαξιλάρια λατέξ: είναι τα πιο ανθεκτικά μαξιλάρια και αντιστέκονται στη μούχλα και τα ακάρεα της σκόνης. Είναι καλά μαξιλάρια για να ευθυγραμμίζεται ο λαιμός με τη πλάτη.
 • Μαξιλάρια με μαλλί και βαμβάκι: το μαλλί και το βαμβάκι είναι φυσικές ουσίες, δεν προκαλούν αλλεργίες και δεν πιάνουν μούχλα και ακάρεα. Έχουν τη τάση να είναι σκληρά μαξιλάρια αλλά υγιεινά.
 • Μαξιλάρια με φτερά: πολλοί ειδικοί θεωρούν τα μαξιλάρια με φτερά τα ιδανικά μαξιλάρια για έναν ξεκούραστο ύπνο. Είναι αρκετά μαλακά, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορείς να μετακινεί το περιεχόμενο τους, έτσι ώστε να φτιάχνεις μόνο σου τον όγκο και την σκληρότητα που επιθυμείς. Καλό είναι αν έχεις άσθμα ή αλλεργία να αποφεύγεις τέτοιου είδους μαξιλάρια.

Επίση υπάρχουν μαξιλάρια για ειδικές περιπτώσεις:

 • Μαξιλάρια για τον αυχένα: είναι μαξιλάρια διαφόρων μεγεθών και σχημάτων που προσφέρουν στήριξη στον αυχένα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι καλή επιλογή για αυτούς που έχουν προβλήματα στον αυχένα, αν και οι έρευνες δε έχουν αποδείξει σαφώς τα οφέλη τους.
 • Μαξιλάρια με νερό: τα προτείνουν μερικοί φυσιοθεραπευτές και χειροπρακτικοί, με τη λογική να παίρνει το μαξιλάρι το σχήμα του προσώπου και να προσφέρει τη στήριξη που αντιστοιχεί στο βάρος του κεφαλιού.
 • Δροσερά μαξιλάρια: είναι μαξιλάρια που περιέχουν ειδικές χάντρες, που απορροφούν τη θερμοκρασία από το πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μην ιδρώνει αυτός που κοιμάται. Είναι καλή επιλογή για αυτούς, που ιδρώνουν εύκολα και έχουν εξάψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Μαξιλάρια οξυγόνου: είναι μαξιλάρια υψηλής τεχνολογίας που με κάποιο τρόπο, όχι ιδιαίτερα γνωστό, αυξάνουν την μικροκυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι, ιδιαίτερα των διαβητικών κατά 29% περίπου. Αυτοί που τα χρησιμοποιούν λένε ότι έχουν μεγάλη βελτίωση στους πόνους που ένιωθαν κατά το παρελθόν.
 • Μαξιλάρια κατά του ροχαλητού: υπάρχουν λίγα στοιχεία από μελέτες για το αν ωφελούν αυτά τα μαξιλάρια. Πάντως αυτοί που τα χρησιμοποιούν έχουν θετικοί άποψη.
 • Μαξιλάρια θέσης: είναι μαξιλάρια που φτιάχνονται για να προσφέρουν στήριξη ανάλογα με τη στάση που κοιμάται κανείς.

Όταν αγοράζεις μαξιλάρι μην σκέφτεσαι το κόστος. Το ακριβό μαξιλάρι δεν σημαίνει ότι είναι και το καλύτερο για σας. Αυτό που έχει σημασία είναι πως αισθάνεστε εσείς με το μαξιλάρι σας. Αν αισθάνεστε καλά με ένα φθηνό, αγοράστε το. Αν πάλι αισθάνεστε καλύτερα με ένα ακριβό, μην λυπηθείτε τα λεφτά. Γιατί η ποιότητα στον ύπνο δεν αγοράζεται. Σε κάθε περίπτωση όταν αγοράζετε μαξιλάρι δοκιμάστε το στο κατάστημα, μην ντρέπεστε.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.