Τα πιο παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα του κόσμου

Αράχνες στα έλατα, εορταστικό τραπέζι στα KFC, τσόφλια αυγών αντί για στολίδια. Διαβάστε τα πιο παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλον τον κόσμο!

Κάποια πράγματα είναι κοινά σε όλες τις χώρες όπου γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, κάθε μία όμως έχει και τα δικά της έθιμα. Μην ξεχνάτε το παραδοσιακό καράβι που στολίζαμε κάποτε οι Έλληνες αντί δέντρου, ούτε το πόσο πρόσφατα έχει μπει η γαλοπούλα στο εορταστικό μας τραπέζι, όπου κάποτε υπήρχε το παραδοσιακό… χοιρινό.

Κάναμε μια βόλτα σε πολλές χώρες του κόσμου και σάς φέρνουμε τα πιο παράξενα έθιμα -παράξενα για μας, καθ’ όλα φυσιολογικά για εκείνους!

Αυστραλία

Καθώς στο νότιο ημισφαίριο ο χειμώνας είναι όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι και το αντίστροφο, είναι λογικό τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται υπό εντελώς διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, το να απεικονίζεται ο Άγιος Βασίλης ντυμμένος με κόκκινο παλτό και γούνα, καβάλα σε έκληθρο για τα χιόνια, είναι κάτι εντελώς άτοπο. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, με τις νέες κατακτήσεις της τεχνολογίας, το παραδοσιακό του μέσο μεταφοράς δεν είναι άλλο από το… τζετ σκι. Ναι, ο Άγιος Βασίλης καταφθάνει από τη θάλασσα!

Αυστρία

Εκτός από τον Άγιο Βασίλη, κυκλοφορεί και ο κακός του αδελφός, ο Κράμπους, που μοιάζει με δαίμονα και κυνηγάει τα “κακά” παιδιά!

Βουλγαρία

12 διαφορετικά φαγητά περιλαμβάνει το εορταστικό τραπέζι, ένα για κάθε μήνα του χρόνου.

Γαλλία

Κεριά αντί για μπάλες χρησιμοποιούν οι Γάλλοι για τον στολισμό του δέντρου τους.

Γερμανία

Κεριά χρησιμοποιούν και οι Γερμανοί, αλλά όχι για το δέντρο. Στη Γερμανία στολίζουν όλο το σπίτι και στα παράθυρα βάζουν χρωματιστά φανάρια με κεριά. Όσο για το τραπέζι τους, εκεί η γαλοπούλα αντικαθίσταται από το ψάρι ή τη χήνα!

Ιαπωνία

Το εορταστικό δείπνο των γιορτών πολύ συχνά γίνεται στα… KFC. Θεωρείται γούρι να φας μια μέρα των γιορτών στο συγκεκριμένο fast food.

Ιταλία

Οι εορτασμοί ξεκινούν με το σύνθημα που δίνεται από ένα κανόνι στη Pώμη. Tην παραμονή των Xριστουγέννων τα παιδιά ντύνονται βοσκοί και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας τα κάλαντα, ενώ ο κόσμος τους κερνά με γλυκά και ξηρούς καρπούς ή τους δίνει λεφτά. Στις 6 Iανουαρίου έρχεται η γριά La Befana, η οποία ψάχνει τον μικρό Iησού και στην πορεία της αναζήτησής της αφήνει δώρα στα φρόνιμα παιδιά. Σύμφωνα με την ιταλική παράδοση η La Befana σκούπιζε το σπίτι της, όταν δέχτηκε την επίσκεψη των Tριών Mάγων, οι οποίοι πήγαιναν να συναντήσουν το νεογέννητο Iησού. Oι Tρεις Mάγοι της ζήτησαν να τους ακολουθήσει, αλλά η La Befana αρνήθηκε, διότι δεν είχε τελειώσει από το σκούπισμα του σπιτιού. Aργότερα όμως, το μετάνιωσε και μάζεψε όσα δώρα μπορούσε και προσπάθησε να ακολουθήσει τους Tρεις Mάγους. Δυστυχώς όμως, δεν τους βρήκε ποτέ. Aλλά συνεχίζει ακόμη την αναζήτησή της για τον Xριστό, γι’ αυτό κάθε χρόνο αφήνει δώρα στα παιδιά.

Ιρλανδία

Τα παράθυρα φωτίζονται με κεριά την παραμονή των Χριστουγέννων, για να βρουν τον δρόμο τους η Μαρία και ο Ιωσήφ!

Ισπανία

Τα δώρα έρχονται στις 5 Ιανουαρίου, την παραμονή των Επιφανίων.

Λετονία

Τα δώρα δεν έρχονται στις 25 ή στις 31 του μηνός, αλλά… κάθε μέρα. 12 μέρες διαρκούν οι γιορτές και όλοι κάνουν δώρα σε όλους κάθε μία από αυτές!

Νορβηγία

Μύθοι λένε πως την παραμονή των Χριστουγέννων οι κακές μάγισσες ψάχνουν σκούπες για να καβαλήσουν. Για να το αποτρέψουν αυτό, οι Νορβηγοί κρύβουν όλες τις σκούπες του σπιτιού!

Ολλανδία

Ο “Άγιος Βασίλης” έρχεται στις 5 του μηνός, από την Ισπανία, με βάρκα! Και δεν είναι άλλος από τον Άγιο Νικόλαο, που γιορτάζει την επόμενη.

Oυκρανία

Στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, παρέα με τις μπάλες βάζουν αράχνες και ιστούς.

Ουγγαρία

Μια χώρα όπου τα Χριστούγεννα είναι η πιο μεγάλη γιορτή. Γι’ αυτό το λόγο θα βρει κανείς και τα πιο πολλά και ενδιαφέροντα έθιμα. Κατ’ αρχάς ο Άγιος Βασίλης, o Santa Claus τους, έρχεται όχι τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου, αλλά από τις 6 του μηνός! Τα δώρα τα αφήνει στα παπούτσια των παιδιών, που πρέπει να είναι καθαρά και τοποθετημένα έξω από το σπίτι. Τέλος, στο εορταστικό τραπέζι προτιμούν το ψάρι.

Ρουμανία

Από το εορταστικό τραπέζι της ορεινής Τρανσυλβανίας δεν λείπει ποτέ το γεμιστό λάχανο!

Τσεχία

Tα παραδοσιακά στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι τσόφλια αυγών βαμμένα με διάφορα χρώματα και μοτίβα.

Πηγή: newsbomb.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.