Τελευταίες εξελίξεις με το νερό Σχίνου τι λέει η ΔΕΥΑΛ-Π, τι λένε οι “Ενεργοί Πολίτες Σχίνου”

πρόβλημα με το νερό στο ΣχίνοΣε εφαρμογή της σχετικής απόφασης ΔΣ ΔΕΥΑΛ-Π στην έκτακτη συνεδρίαση της 11/9/2012, που γνωστοποιήθηκε με την υπ’ αριθ. 3110/12-9-2012 ανακοίνωση του Προέδρου, το αρμόδιο προσωπικό της επιχείρησης μετέβη στο Σχίνο στις 13:00 την ίδια ημέρα για την ορισθείσα συνάντηση, στην οποία δυστυχώς δεν παρέστησαν οι «Ενεργοί Πολίτες Σχίνου».

Οι λόγοι απουσίας των «Ενεργών Πολιτών Σχίνου» δεν είναι αναγκαίο να εξηγηθούν στη ΔΕΥΑΛ-Π επιβάλλεται όμως η παροχή εξηγήσεων εκ μέρους τους προς τους κατοίκους του Σχίνου.

Παρά την απουσία των «Ενεργών Πολιτών Σχίνου» το προσωπικό της ΔΕΥΑΛ-Π προχώρησε στη διενέργεια δειγματοληψίας από 8 σημεία της περιοχής ως ακολούθως:

  1. Κοινόχρηστη βρύση Parking πόσιμου νερού Σχίνου.
  2. Μεσαία κοινόχρηστη βρύση πόσιμου νερού Σχίνου.
  3. Κοινόχρηστη βρύση Αλμύρα πόσιμου νερού Σχίνου.
  4. Γεώτρηση Α Σχίνου.
  5. Κεντρική δεξαμενή Σχίνου (παλαιά).
  6. Δίκτυο Μπάφανι Σχίνου (οικία καταναλωτή).
  7. Δίκτυο Σχίνου (ταβέρνα Δέδες παραλία).
  8. Ιδιωτική γεώτρηση Σιάνου Σχίνος.

Για όλα τα δείγματα διενεργείται ήδη χημική ανάλυση στο Χημείο της ΔΕΥΑΛ-Π καθώς και μικροβιολογικές αναλύσεις για τα 3 πρώτα (πόσιμο νερό).

Παράλληλα έχουν αποσταλεί σε εξωτερικό εργαστήριο (με διαπίστευση για τις περισσότερες παραμέτρους ενδιαφέροντός μας) τα υπ’ αριθ. 2, 4, 6, 7 και 8 δείγματα, για την διενέργεια πλήρους χημικής ανάλυσης.

Παρόλο που δεν στάθηκε δυνατό να γίνει πλήρης ταυτοποίηση των παραπάνω δειγμάτων με τις αναλύσεις των «Ενεργών Πολιτών Σχίνου» (η οποία θυμίζουμε ότι παραδόθηκε σε μας με πρωτοβουλία του Προέδρου Δημ. Συμβουλίου κ. Γ. Κακαβά), καθώς λόγω της απουσίας τους τα εν λόγω σημεία δεν υποδείχθηκαν στη ΔΕΥΑΛ-Π, τα πρώτα αποτελέσματα από το Χημείο της επιχείρησης δείχνουν τιμές κατά πολύ κατώτερες απ’ αυτές των «Ενεργών Πολιτών Σχίνου».

Συγκεκριμένα οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις ιδιωτικές γεωτρήσεις η προς τα κάτω απόκλιση φτάνει στο 140%, ενώ στο δίκτυο πόσιμου νερού η μέτρηση είναι χαμηλότερη κατά 600%!! Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε και τα αποτελέσματα του εξωτερικού εργαστηρίου, για τα οποία θα υπάρξει νεώτερη σχετική ανακοίνωση, για την οριστική σύγκριση των μετρήσεων.

Όσον αφορά τη μέτρηση του ιδιωτικού πηγαδιού (με κάθε επιφύλαξη για την ακρίβεια της) υποδηλώνει κατά την άποψη μας πηγή σοβαρής σημειακής ρύπανσης. Γι αυτό είναι αναγκαίο να ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες αρχές (Δ/νση Υγείας είτε μέσω του Δήμου, είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο) για να πραγματοποιηθεί κατεπείγουσα υγειονομική αναγνώρισή της.

Τα παραπάνω στοιχεία παρέχουν μία πρώτη σαφή και ξεκάθαρη απάντηση σε όσα αστήρικτα αναφέρονται σε σχέση με την ποιότητα του παρεχόμενου νερού στο Σχίνο, για το οποίο, εκτός από το ζήτημα της υφαλμύρισης στο νερό που παρέχεται στα ακίνητα των καταναλωτών, δεν υφίσταται καμία άλλη απόκλιση ως προς τη σύσταση του από εκείνες του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΕΥΑΛ-Π

Χαράλαμπος Δοσσαράς

Δημοτικός Σύμβουλος

 Τι λένε οι Πολίτες Σχίνου; Διαβάστε παρακάτω:

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΧΙΝΟΥ

Καθαρό Νερό Τώρα!..

Σχίνος 16/09/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΕΥΑΛ-Π θα ανακοινώσει ότι το νερό του Σχίνου είναι «τζάμι»!

«Καλούμε όλους τους πολίτες να πάρουν δείγματα από τα πηγάδια και τις γεωτρήσεις τους και εάν θέλουν να καταθέσουν τα αποτελέσματα στους Ενεργούς Πολίτες Σχίνου.»

Το ακούσατε πρώτα από εμάς…

Σε μία κίνηση εντυπωσιασμού η ΔΕΥΑΛ κατέβηκε στο Σχίνο για να πάρει δείγματα.

Μόνο που περίμενε να περάσει το καλοκαίρι, να αδειάσει το χωριό από τον κόσμο και να σταματήσουν να δουλεύουν οι γεωτρήσεις του καρκίνου που μας ποτίζουν τόσους μήνες.

Ο Σχίνος έχει τέσσερις γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται σε περίοδο αιχμής, δηλαδή 4-5 μήνες το χρόνο ανάλογα με τις βροχές, για να συμπληρώνονται οι ανάγκες του δικτύου υδροδότησης. Το υπόλοιπο νερό έρχεται από τρεις πηγές από το βουνό.

Ήρθαν λοιπόν, οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΛ-Π να πάρουν δείγματα τώρα που μείναμε 50 νοματαίοι, για να μας πείσουν ότι το νερό είναι καθαρό.

Οι Ενεργοί Πολίτες Σχίνου προαναγγέλλουν τα αποτελέσματα της ΔΕΥΑΛ-Π πριν τα ανακοινώσει η ίδια.

Θα τα βγάλει «τζάμι»!..

Ελπίζουμε να είμαστε λάθος και να ανακοινώσει την αλήθεια, αλλά η εμπειρία μας λέει άλλα… Όπως δεν έχει ανακοινώσει καμία μέτρηση για εξασθενές χρώμιο για το δίκτυο υδροδότησης του Σχίνου καθ’ όλη την περίοδο του καλοκαιριού που ενισχύεται από τις εν λόγω γεωτρήσεις, έτσι και τώρα θα προσπαθήσει να καλύψει την κατάσταση. Οι μόνες μετρήσεις που ανακοίνωσε τον Μάιο και στις 20/8/2012 ήταν για τις κοινόχρηστες βρύσες που παίρνουμε πόσιμο νερό.

Φημολογείται έντονα στο χωρίο κι όχι μόνον, ότι θα έρθουν ειδικοί να μας πείσουν, ότι το εξασθενές χρώμιο είναι «βιταμίνη» και κάνει και καλό στην άμυνα του οργανισμού.

Ακούμε ότι το χρώμιο βγαίνει από πετρώματα των Γερανείων. Ποιό χρώμιο; Το τρισθενές που είναι ακίνδυνο ή το εξασθενές; Ακόμη κι αν βγαίνει εξασθενές χρώμιο από πετρώματα δεν παύει να είναι καρκινογόνο. Αλλά, είναι πολύ σπάνια περίπτωση αυτή. Σύμφωνα με τους ειδικούς χημικούς επιστήμονες, το 99% των περιπτώσεων ανίχνευσης εξασθενούς χρωμίου οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση (βιομηχανικά απόβλητα.)

Όμως, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Αφού λοιπόν μας περνάνε για ηλίθιους, εμείς θα αποδείξουμε το αυτονόητο.

Καλούμε όλους τους κατοίκους του Σχίνου, να πάρουν δείγματα από τα πηγάδια και τις γεωτρήσεις τους και αν το θεωρούν χρήσιμο, να καταθέσουν τα αποτελέσματα στους «Ενεργούς Πολίτες Σχίνου», ως αποδεικτικά στοιχεία.

Αν νομίζουν ότι θα συνεχίζουν να μας ποτίζουν καρκίνο και θα τον πληρώνουμε για νερό είναι γελασμένοι.

Έκκληση προς όλους τους πολίτες να πάρουν δείγματα από τα πηγάδια και τις γεωτρήσεις τους.

Διαδικασίες και συνθήκες δειγματοληψίας ύδατος

Μπορείτε να αγοράσετε έναν ουροσυλλέκτη 24ώρου από οποιοδήποτε φαρμακείο τα οποία είναι και αποστειρωμένα. (Δεχόμαστε δωρεές. Όσοι μπορείτε να μας φέρετε ουροσυλλέκτες 24ώρου από φαρμακεία να τα μοιράσουμε στον κόσμο.)

Πώς παίρνουμε ένα δείγμα νερού:

Ακολουθήστε τις οδηγίες στην ιστοσελίδα αυτή για να πάρετε το δείγμα σας.

http://www.waterlabs.gr/xrisimoyliko/98-2009-11-12-08-44-24.html

Τα βήματα που απαιτούνται για τη λήψη ενός δείγματος νερού ποικίλουν ανάλογα με το είδος της εργαστηριακής εξέτασης που θα γίνει.

Το δείγμα νερού σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι πρόσφατο και να λαμβάνεται με σχολαστική καθαρότητα.

Δείγμα από βρύση

Να προτιμάτε να χρησιμοποιείτε τα αποστειρωμένα μπουκάλια που σας προμηθεύει το εργαστήριο και όχι δικά σας μπουκάλια για να πάρετε ένα δείγμα. Επίσης πρέπει να συμπληρώνετε όλα τα έντυπα που σας ζητά το εργαστήριο που θα εξετάσει το δείγμα.

Τα δείγματα νερού θα πρέπει να αποσταλούν στο εργαστήριο μέσα σε 48 ώρες από τη συλλογή τους. Σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να διατηρηθούν σε ψύξη μέχρι την εξέτασή τους.

Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή ώστε να μην έλθει τίποτε σε επαφή με το εσωτερικό της φιάλης δειγματοληψίας ή του πώματός της, εκτός από το δείγμα.

Μια κακή δειγματοληψία  μειώνει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων της ανάλυσης.

Για τις περισσότερες περιπτώσεις εργαστηριακών ελέγχων, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα κατά τη συλλογή ενός δείγματος:

– Μην πάρετε το δείγμα από μια βρύση που είναι σε κακή κατάσταση (ύποπτη)

– Ελέγξτε τη βρύση για τυχόν διαρροές. Επιλέξτε μια άλλη βρύση εάν υπάρχει διαρροή στη συγκεκριμένη.

– Αφαιρέστε το επιστόμιο της βρύσης αν υπάρχει, λάστιχα, φίλτρα κλπ.

– Απολυμάνετε το στόμιο της βρύσης με χλωρίνη ή με φλόγα.

– Αφήστε να τρέξει το νερό λίγα 1 – 2 λεπτά για να καθαρίσει η γραμμή.

– Ρυθμίστε τη ροή του νερού ώστε να είναι ομαλή.

– Μην αγγίξετε το στόμιο του μπουκαλιού δειγματοληψίας, το πώμα του, η τα εσωτερικά του τοιχώματα.

– Ξεπλύνατε τη φιάλη 2  3 φορές με το ίδιο το νερό που πρόκειται να συλλέξετε, πριν πάρετε το δείγμα

– Γεμίστε την φιάλη.

– Πωματίστε αμέσως τη φιάλη μετά τη λήψη του δείγματος.

– Εάν είναι απαραίτητο, αποθηκεύστε το δείγμα στο ψυγείο πριν σταλεί στο εργαστήριο.

– Αποστείλατε το δείγμα στο εργαστήριο μέσα σε 48 ώρες από τη συλλογή του.

– Συσκευάστε το δείγμα μέσα σε ένα ισόθερμο (π.χ. ψυγείο από φελιζόλ) ή σε ένα μονωμένο χαρτοκιβώτιο (π.χ. κουτί με τεμάχια φελιζόλ, λωρίδες χαρτιού κλπ που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες εύθραυστων αντικειμένων).

Μερικές εξετάσεις , όπως η ανάλυση για χαλκό, μόλυβδο ή κάδμιο, απαιτούν την παραμονή του ύδατος μέσα στους σωλήνες όλη τη νύχτα πριν πάρουμε το δείγμα. Στη περίπτωση αυτή, ακολουθήστε τις οδηγίες που σας παρέχονται από το εργαστήριο.

Δείτε την πλήρη οδηγία εργασίας λήψης δείγματος νερού (PDF)

Εξέταση για πτητικές οργανικές χημικές ουσίες

Κατά συλλογή ενός δείγματος που εξετάζεται για πτητικές οργανικές χημικές ουσίες πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω πρόσθετα βήματα:

– Χρησιμοποιείστε υάλινη φιάλη.

– Μειώστε τη ροή του νερού για να αποτρέψετε την εισαγωγή υπερβολικού αέρα μέσα στο δείγμα.

– Αφαιρέστε όλο τον αέρα από το μπουκάλι συλλογής γεμίζοντάς το εντελώς, σχεδόν μέχρι να ξεχειλίσει.

Εργαστήρια για ανάλυση νερού

Τα ακόλουθα εργαστήρια είναι διαπιστευμένα ως ικανά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025.

Μπορείτε να δώσετε το δείγμα σας σε οποιοδήποτε από αυτά ή να ψάξετε στο ίντερνετ να βρείτε κάποιο της αρεσκείας σας.

Η ανάλυση για το εξασθενές χρώμιο κάνει 1-2 μέρες.

Ανδρέου Κ. ΕΠΕ http://www.aclabs.gr/

ERGANAL http://www.erganal.gr/epikoinonia.html

ARAL ΕΠΕ http://www.agrifem.gr/products6.php?wh=1&lang=1&the1id=11&the2id=19&theid=19&open1=11&open2=19

Ο αγώνας συνεχίζεται. Φτάνει πια!!!

Ενεργοί Πολίτες Σχίνου

Καθαρό νερό Τώρα!!!

energoipolitesshinou@gmail.com

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.