Τι είναι το Κούγκι;

9621307654550850182Σε ποιο κεφάλαιο της ιστορίας γράφτηκε αυτός ο όρος;

Ανατρέχοντας στα ιστορικά Σουλιοτοχώρια υψώνεται το Κούγκι, ο πύργος του Σουλίου στην Ήπειρο ανυψωμένος σε απότομο βράχο όπου εκεί βρίσκεται και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1803 η περιοχή τίθεται υπό την πολιορκία του Αλή Πασά. Την ίδια στιγμή 600 Σουλιώτες αποφασίζουν να κλειστούν στο Κούγκι με αρχηγό τον Φώτο Τζαβέλα.

Οι 600 μαχητές κατάφεραν να αποκρούσουν τέσσερις εφόδους των Τουρκοαλβανών, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση. Μετά από πολυήμερα άμυνα, οι Σουλιώτες αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν καθώς είχαν λυγίσει μπροστά στις κακουχίες και την πείνα. Η συμφωνία όριζε πως έπρεπε να παραδώσουν τα όπλα και να απομακρυνθούν από το Σούλι. Μετά την αναχώρηση, ο κοσμοκαλόγερος Σαμουήλ έμεινε τελευταίος στο Κούγκι, μαζί με λίγους συντρόφους του, ηλικιωμένους ή σοβαρά τραυματισμένους, για να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη που ήταν μες στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Η ανατίναξη στο Κούγκι θυμίζει εκείνη στη Μονή Αρκαδίου
Η ανατίναξη στο Κούγκι θυμίζει εκείνη στη Μονή Αρκαδίου

Όταν οι άντρες του Αλή Πασά έφτασαν στην αποθήκη για να παραλάβουν τους τελευταίους, ο Σαμουήλ έβαλε φωτιά και μαζί με τους πέντε συντρόφους του ανατινάχτηκαν στον αέρα. Αποφάσισαν να παραδοθούν μόνο στα χέρια του Θεού. Οι Σουλιώτες ήταν ήδη γνωστοί για τον ηρωισμό και τα ιδανικά τους γύρω από την ιδέα του πατριωτισμού, αλλά η συγκεκριμένη αυτοθυσία πέρασε στην ιστορία.

Πριν την ανατίναξη, ένας από τους απεσταλμένους του Αλή Πασά, σύμφωνα με την Μηχανή του Χρόνου, προκάλεσε τον Σαμουήλ με τα παρακάτω λόγια, “Πόσα κολαστήρια στοχάζεσαι καλόγερε, θα σε κάμη ο Βεζύρης οπόταν σε βάλει εις το χέρι, από το οποίο και δεν γλιτώνεις;”. Η απάντηση που πήρε από τον κοσμοκαλόγερο ήταν η εξής: “Δεν είναι άξιος ο Βεζύρης, να πιάση άνθρωπον, όστις εκτός οπού δε φοβάται, γνωρίζει και άλλον δρόμον: του θανάτου…”.

Η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου γίνεται κάθε χρόνο στα βουνά του Σουλίου την τελευταία Κυριακή του Μάη. Η σκηνή της ανατίναξης της αποθήκης στο Κούγκι αποδίδεται με γλαφυρό τρόπο, στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη στα Γιάννενα, ενώ στη σύνθεση κυριαρχεί η μορφή του καλόγερου Σαμουήλ λίγο πριν την ανατίναξη. Η ηρωική αυτή θυσία υμνείται και στο ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη: “Ο Σαμουήλ”. Η ανατίναξη στο Κούγκι επιστρέφει στις μνήμες της ελληνικής ιστορίας την αυτοπυρπόληση του 1866 στην Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.