Τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ ψήφισαν οι Ρώσοι ως το καλύτερο ηγέτη τους (δείγμα 1600 ατόμων)

Τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ ψήφισαν οι Ρώσοι ως το καλύτερο ηγέτη τους

Ούτε τον πατέρα της ΕΣΣΔ Λένιν, ούτε τον «πατερούλη» Στάλιν, ούτε τον μπαμπά της περεστρόικα Γκορμπατσόφ: Τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ θεωρούν οι σημερινοί Ρώσοι ως τον καλύτερο ηγέτη στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Λεβάντα που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. 
Σε ποσοστό 56,6% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι έχουν «θετική ή μάλλον θετική» στάση απέναντι στον Λεονίντ Μπρέζνιεφ και μόνο το 29% εξέφρασε αρνητική άποψη για τον άνθρωπο που έμεινε στο τιμόνι της σοβιετικής αυτοκρατορίας για σχεδόν τρεις δεκαετίες, από το 1964 ως το 1982.

Μολονότι σε αυτό το διάστημα η ΕΣΣΔ επιδόθηκε στον φρενήρη και τελικά αδιέξοδο ανταγωνισμό των πυρηνικών εξοπλισμών με τη Δύση, έμπλεξε στην καταστροφική εκστρατεία του Αφγανιστάν και πολιτικά κατέπνιξε κάθε αντικαθεστωτική φωνή εντός και εκτός συνόρων – με εμβληματικό γεγονός την στρατιωτική επέμβαση στην Πράγα το 1968 –, οι Ρώσοι αναγνωρίζουν πως τα χρόνια της ηγεμονίας του Μπρέζνιεφ ήταν μια περίοδος σχετικής ευημερίας και σταθερότητας.

Δεύτερος στη δημοσκόπηση ήρθε ο Βλαντιμίρ Λένιν, ο ιδρυτής της ΕΣΣΔ, με 54%, ενώ ακολουθεί ο Ιωσήφ Στάλιν με 49%, ο οποίος παρά τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων στα γκουλάγκ πιστώνεται στα μάτια των σημερινών Ρώσων την περήφανη και μεγαλειώδη νίκη του Κόκκινου Στρατού που τσάκισε τη ναζιστική Γερμανία το 1945.

Το 48% των σημερινών Ρώσων εξέφρασε θετική άποψη για τον τελευταίο τσάρο, τον Νικόλαο Β’, ο οποίος εκτελέστηκε από τους μπολσεβίκους μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του το 1918.

Ο διάδοχος του Στάλιν, Νικίτα Χρουτσόφ είναι λιγότερο δημοφιλής (45%), αλλά και πάλι το ποσοστό που συγκέντρωσε είναι υπερδιπλάσιο από αυτό του Γκορμπατσόφ και του Μπόρις Γέλτσιν. Οι δύο τελευταίοι χαίρουν εκτίμησης μόνο από το 22% των Ρώσων.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στα τέλη Απριλίου σε δείγμα 1.600 προσώπων, που δεν μπορούμε να το πούμε μεγάλο δείγμα αναλογικά του πληθυσμού.

Πηγή: .tanea.gr
Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.