Υπουργοί με σφραγίδα συναίνεσης. Τα ονόματα για σημαντικές θέσεις

Υπουργοί με σφραγίδα συναίνεσηςΑντικείμενο ολονύκτιων διαβουλεύσεων ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων που συμπράττουν στον σχηματισμό κυβέρνησης αποτέλεσε η επιλογή των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Κρίσιμης σημασίας χαρτοφυλάκια αναλαμβάνουν τεχνοκράτες. Τη διαβούλευση χαρακτήρισε η συναινετική διάθεση. Επιδιώκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να διεξαχθεί αύριο η ορκωμοσία και να ξεκινήσει νωρίτερα η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Θέμα ωρών είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εκτός δραματικού απρoόπτου, η ανακοίνωση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συγκροτηθεί με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Η ανακοίνωση των ονομάτων των νέων υπουργών και υφυπουργών αποτελεί προϊόν ολονύκτιων διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών των τριών κομμάτων αλλά και στενών τους συνεργατών.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε από την πρώτη στιγμή διάθεση συνεργασίας και δεν δίστασε να υπαναχωρήσει από τις αρχικές του θέσεις-προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία και στο επίπεδο των προσώπων.

Το γεγονός αυτό αλλά και η απόφαση των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη να συμμετάσχουν με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που πρόσκεινται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, έδωσε «χρώμα» συναίνεσης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι αργά χθες το βράδυ, θα είναι αναβαθμισμένη η συμμετοχή τεχνοκρατών σε κρίσιμα υπουργεία και σε τομείς-κλειδιά.

Τα ονόματα που ακούγονται για σημαντικές θέσεις στο οικονομικό επιτελείο, που θα αναλάβει και το μεγαλύτερο βάρος στην κυβέρνηση αυτή είναι τα εξής:

Στο υπουργείο Οικονομικών για τη θέση του επικεφαλής «μπήκε στο τραπέζι» το όνομα του Γ. Στουρνάρα. Για τη θέση υπουργών αναπληρωτών, ισχυρές πιθανότητες συγκεντρώνουν οι Γ. Ζανιάς και Γ. Μουρμούρας, ενώ υφυπουργός αναμένεται να οριστεί ο Χρ. Σταϊκούρας.

Στο κυβερνητικό σχήμα (πιθανόν στο υπουργείο Ανάπτυξης) θα είναι ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ για το υπουργείο Εσωτερικών το όνομα που προτάθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά και δεν υπήρξε αντίρρηση από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό του καθηγητή (και υπηρεσιακού υπουργού) Αντ. Μανιτάκη.

Οι θέσεις
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικότατες πιθανότητες συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα έχουν επίσης ο Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος θα τοποθετηθεί πιθανώς στο υπουργείο Παιδείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Υποδομών ή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η Ολ. Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού, που θα επανασυσταθεί, και ο Αλ. Τουρκολιάς στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Το όνομα του Αντ. Ρουπακιώτη ακούγεται για τη θέση του υπουργού Απασχόλησης, ενώ πιθανόν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραμείνει ο Ναπ. Μαραβέγιας.

Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως λύση κοινής αποδοχής φαίνεται ότι προκρίνεται ο Λ. Οικονόμου, ο οποίος είναι αποδεκτός και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Χαρ. Αθανασίου, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν έχει «κλειδώσει», καθώς υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του Φ. Κουβέλη.

Στο Μαξίμου
Η διάρθρωση του επιτελείου του πρωθυπουργού ανήκει προφανώς στην απόλυτη αρμοδιότητα του κ. Σαμαρά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα «μετακομίσουν» οι στενοί του συνεργάτες κ. Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μιχελάκης, Μάχας, ενώ τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναλάβει ο Τ. Μπαλτάκος.

Ο Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος θα είναι φυσικά ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι θα έχει τον τίτλο του υπουργού Επικρατείας, θα αναλάβει μαζί με τον Β. Μεϊμαράκη τη «δύσκολη αποστολή» της συνεννόησης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των κυβερνητικών της εταίρων.

Τέλος, για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το όνομα του Γ. Μιχελάκη δεν φαίνεται να προκρίνεται, καθώς οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι σε αυτή τη θέση θα πρέπει να τοποθετηθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Βέτο για τους πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ

Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να μείνουν, μετά το βέτο που φέρεται να προέβαλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, οι πρώην υπουργοί κ. Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, οι οποίοι αν και ήταν στις αρχικές προτάσεις του κ. Σαμαρά, εν τούτοις δεν θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πιθανόν να αναθέσει στον κ. Βορίδη καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος και θα δεσμευθεί ότι σε επόμενη φάση θα αξιοποιηθεί στην κυβέρνηση.

Την ίδια δέσμευση θα δώσει και στον κ. Αδ. Γεωργιάδη, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένσταση του κ. Κουβέλη είχε να κάνει με την εικόνα του κυβερνητικού σχήματος και εξήγησε εγκαίρως ότι επιθυμία του ήταν να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στελέχη από όλα τα κόμματα και πως μια τέτοια επιλογή θα είχε μεγαλύτερη ανοχή από την κοινωνία συνολικά.

Πηγή: Ethnos.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.