Όσα δεν ξέρατε για τους τέλειους κοιλιακούς

Το καλοκαίρι πλησιάζει επικίνδυνα (για να μην πούμε ότι έφτασε κιόλας) και η αξιοζήλευτη κοιλιά – σανίδα παραμένει (δυστυχώς) άπιαστο όνειρο για αρκετούς.
Το 6 pack είναι…hot spot. Γνωρίζετε όμως, ότι πρόκειται για έναν και όχι για 6 μυς; Ο ορθός κοιλιακός είναι αυτός ο οποίος «διαχωρίζεται» από τον πυκνό συνδετικό ιστό, δημιουργώντας τα επονομαζόμενα περιτόνια. Τι άλλο δεν ξέρετε για τους μυς, που προκαλούν θαυμασμό αλλά και φθόνο;

  • Δεν χρειάζεται καθημερινή εκπαίδευση

Ας ξεκινήσουμε με τα «καλά νέα». Η καθημερινή άσκηση των κοιλιακών μπορεί να υπερφορτώσει τους μυς. Πολλοί άνθρωποι εστιάζουν μόνο στους κοιλιακούς μυς, παραμελώντας το υπόλοιπο σώμα. Αυτό ακριβώς μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλέσει ζημιές τους μυς. Οι ειδικοί συνιστούν τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα άσκηση.

  • Μόνο οι ασκήσεις κοιλιακών δεν αρκούν

Είναι επίσης σημαντικό να «αναμίξετε» τις ασκήσεις των μυϊκών ομάδων αλλά και το διατροφικό σας πρόγραμμα. Μάλιστα, μία νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Strength and Conditioning Research» έδειξε, ότι ακολουθώντας ένα πρόγραμμα ρουτίνας για να δυναμώσετε τους κοιλιακούς σας μυς, δε θα σας προσφέρει μία λεπτή και γραμμωμένη μέση. Για να τους αποκτήσετε χρειάζεται να εκπαιδεύσετε όλες τις μεγάλες ομάδες των μυών σας, να κάνετε ασκήσεις cardio και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή.

  • Για δυνατούς κοιλιακούς χρειάζεστε δυνατή πλάτη

Οι κοιλιακοί χρειάζονται στήριξη, κάτι που προσφέρει η πλάτη και ιδιαίτερα η μέση. Μια ισχυρή μέση σας δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώσετε εντατικές προπονήσεις για τους κοιλιακούς σας. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν έχετε παραμελήσει τη μέση και την πλάτη σας, όχι μόνο θα δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε ένα προπονητικό πρόγραμμα (άρα δε θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα), αλλά θα αυξήσετε τις πιθανότητες να τραυματιστείτε.

  • Ο καλύτερος εξοπλισμός

Μπορεί διάφορες εταιρείες να υπόσχονται, ότι τα μηχανήματά τους είναι ιδανικά για…ιδανικούς κοιλιακούς, αλλά μια μελέτη του 2001, διαπίστωσε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα τα παρέχουν ασκήσεις που χρειάζονται ελάχιστο εξοπλισμό. Οι ερευνητές εξέτασαν την ποσότητα της μυϊκής δραστηριότητας, που απαιτείται από τους συμμετέχοντες, ενώ πραγματοποιούσαν 13 βασικές ασκήσεις κοιλιακών. Το αποτέλεσμα ήταν, ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορεί μεν να ασκούν τους μυς, αλλά όχι καλύτερα από τις κλασικές συνδυαστικές ασκήσεις.

  • Ορισμένες ασκήσεις δεν αξίζουν τον κόπο

Στην ίδια μελέτη μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι ορισμένες πολυδιαφημισμένες ασκήσεις για κοιλιά «σανίδα» δεν αξίζουν καν τον κόπο και τον χρόνο σας. Μάλιστα, αποδείχτηκε, ότι οι κλασικές ασκήσεις κοιλιακών (πλάγιοι και με τα πόδια σε ορθή γωνία) είναι ίσως οι πιο αποτελεσματικές.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.