Tον καταδίκασαν σε οχτώ χρόνια κάθειρξη για ένα φόρουμ

Tον καταδίκασαν σε οχτώ χρόνια κάθειρξη για ένα φόρουμ

Δικαστήριο στη νοτιοδυτική Κίνα καταδίκασε σήμερα έναν αντιφρονούντα σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για ανατρεπτική δραστηριότητα, με την κατηγορία ότι οργάνωσε ένα φόρουμ στο Διαδίκτυο για να προωθήσει την αποκατάσταση μιας «φιλελεύθερης δημοκρατίας» στην Κίνα και να συζητώνται κοινωνικά θέματα, ενώ προχώρησε στην ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος, είπε ο δικηγόρος του.

Ο Τσάο Χάιμπο καταδικάστηκε για απόπειρα ανατροπής της κρατικής εξουσίας από δικαστήριο στην Κουνμίνγκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Γιουνάν, δήλωσε ο δικηγόρος του Μα Σιαοπένγκ. Η απόφαση ελήφθη μια εβδομάδα πριν από το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στο οποίο θα αναδειχθεί μια νέα γενιά ηγετών και το οποίο αρχίζει την 8η Νοεμβρίου.

Ο Μα είπε ότι δεν έχει συναντηθεί με τον Τσάο, έπειτα από την απόφαση και δεν γνωρίζει εάν σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.

Ο δικηγόρος ανέφερε ακόμη πως απαγορεύτηκε στη σύζυγο του Τσάο, την Ζιανγκ Νιαν, να παραστεί στην δίκη που άρχισε τον Μάιο αφού οι εισαγγελείς επέμειναν πως η υπόθεση αφορά «κρατικά απόρρητα».

Ο Τσάο, που διηύθυνε ένα Ίντερνετ καφέ στην Κουνμίνγκ, είχε δημιουργήσει ένα χώρο συζήτησης στο Διαδίκτυο που έθιγε ζητήματα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων μέσω ενός δημοφιλούς ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε η οργάνωση Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα.

Η αστυνομία τον συνέλαβε στο σπίτι του τον Οκτώβριο του 2011, κατέσχεσε το κινητό του τηλέφωνο, τους υπολογιστές του και τις τραπεζικές του κάρτες, ανέφερε η ίδια οργάνωση.

Να σημειωθεί πως οι αρχές στην Κίνα έχουν φυλακίσει αρκετούς ακόμη διαφωνούντες τους τελευταίους μήνες αφού ανήρτησαν στο Διαδίκτυο υλικό ή τοποθετήσεις για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα ή έκαναν εκκλήσεις να γίνουν διαδηλώσεις εναντίον του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο βετεράνος αντιφρονών Ζιου Γιούφου καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη το Φεβρουάριο, αφού κρίθηκε ένοχος για ανατρεπτική δραστηριότητα λόγω ενός ποιήματος που είχε δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το δικαστήριο ο Τσάο ίδρυσε το «Δημοκρατικό Κόμμα της Κίνας» στο Διαδίκτυο, είπε ο Μα. Η κατηγορία αυτή κρίθηκε σοβαρότερη από την απλή υποκίνηση ανατρεπτικής δραστηριότητας, που συνηθίζεται να απαγγέλλεται σε βάρος επικριτών του ΚΚ Κίνας.

Ο Μα είπε νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως θεωρεί πως η ποινή που επιβλήθηκε στον πελάτη του είναι πολύ βαριά. «Ο Τσάο Χάιμπο δεν καταλαβαίνει την πολιτική στην Κίνα. Νομίζουμε ότι είναι ένα ανώριμο παιδί πραγματικά δεν ήξερε ότι το (κυβερνών) κόμμα θα αντιμετώπιζε σοβαρά» την υπόθεση.

Ο Μα είπε επίσης ότι ενημερώθηκε για την απόφαση τηλεφωνικά και όχι στο δικαστήριο, γεγονός που όπως υποστήριξε είναι  παράνομο.

Πηγή: newsbomb.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.