Άλογα μεγέθους… γάτας ζούσαν κάποτε στη Γη, πως αυτή η διαπίστωση επηρεάζει το μέλλον

Όταν ο πλανήτης μας ήταν πολύ πιο ζεστός από ό,τι σήμερα, πριν από περίπου 56 εκατομμύρια χρόνια, άλογα μικρά όσο μια γάτα αφθονούσαν στα δάση της βόρειας Αμερικής και, πιθανώς, σε άλλες περιοχές της Γης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτά τα νανο-άλογα, γνωστά με την επιστημονική ονομασία «Sifrhippus» (από την αραβική λέξη «σιφρ» για το μηδέν και την ελληνική λέξη «ίππος»), τα οποία ούτως ή άλλως ήσαν πολύ μικρόσωμα, έγιναν υπερβολικά μικρά σε διάστημα μερικών δεκάδων χιλιάδων ετών, προκειμένου να προσαρμοστούν καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες εκείνης της εποχής.

Η άνοδος της θερμοκρασίας είχε προκληθεί από φυσικές αιτίες, όπως η μεγάλη αύξηση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων, γεγονός που δημιούργησε ένα φυσικό «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Αν η εκτίμηση αυτή είναι σωστή, τότε μπορεί να αποτελεί και μια πρόβλεψη για το μέγεθος διαφόρων ζώων στο μέλλον, σε ένα έως δύο αιώνες, όταν πιθανώς θα έχει επιδεινωθεί η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και ο πλανήτης μας υπερθερμανθεί κι άλλο. Ήδη οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι το μέγεθος ορισμένων πουλιών ήδη μικραίνει σε σχέση με το παρελθόν, όταν η θερμοκρασία στη Γη ήταν χαμηλότερη.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη μελετώντας απολιθώματα δοντιών αλόγων που βρέθηκαν στην πολιτεία του Γουαϊόμινγκ. Τα παλαιότερα οστά ήσαν μεγαλύτερα και μίκραιναν σε μέγεθος με το πέρασμα του χρόνου.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.