Έξι αλήθειες για το κρύο !

Γιατί φτερνιζόμαστε όταν κάνει κρύο; Γιατί οι αδύνατοι κρυώνουν πιο εύκολα; Τελικά οι χαμηλές θερμοκρασίες μας βοηθούν στη δίαιτα; Διαβάστε 6 αλήθειες για το κρύο, που, ίσως, δεν γνωρίζετε!

Το κρύο προκαλεί φτάρνισμα

Αν κάθε φορά που εκτίθεστε σε χαμηλή θερμοκρασία, έχετε συνάχι, τότε μάλλον πάσχετε από αγγειοκινητική ρινίτιδα, μία μορφή μη αλλεργικής ρινίτιδας. Η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από  ρινική καταρροή, φτέρνισμα και ρινική απόφραξη, συμπτώματα που προκαλούνται από ερεθίσματα όπως το κρύο, η  ξηρή ατμόσφαιρα, το αλκοόλ, η έκθεση σε εναλλασσόμενες θερμοκρασίες ή σε μια τοξική ουσία

Οι αδύνατοι κρυώνουν πιο εύκολα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό δικαιολογείται, καθώς έχουν μικρότερο σωματικό λίπος. Επίσης, συνήθως πιο ευαίσθητοι στο κρύο είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, εξαιτίας ορμονικών αλλαγών, τα άτομα με παθήσεις στο κυκλοφορικό σύστημα και όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό.

Ορισμένα φαγητά μπορούν να μας ζεστάνουν

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι, προκειμένου να μπορέσει το σώμα μας να αντιμετωπίσει το κρύο, καθώς μας παρέχουν την ενέργεια, που χρειάζεται ο οργανισμός για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του.

Το κρύο βοηθά την ανάπτυξη καρκινικών όγκων

Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, οι καρκινικοί όγκοι αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ταχύτητα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να συνδυάσουν την αντικαρκινική θεραπεία με τη θεραπεία θερμότητας.

Τα άκρα παγώνουν πιο εύκολα από το υπόλοιπο σώμα

Στα συγκεκριμένα σημεία δεν υπάρχει αρκετό λίπος κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, που λειτουργεί μονωτικά, ενώ τα άκρα είναι πιο μακριά από την καρδιά και έτσι η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι τόσο έντονη όσο στο κέντρο του σώματος.

Το κρύο μας βοηθάει στη δίαιτα

Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορίνο, όσοι ήθελαν να ζουν σε χώρους με πολλή ζέστη το χειμώνα και το φθινόπωρο, είχαν διπλάσιες πιθανότητες παχυσαρκίας, σε σχέση με όσους είχαν ρυθμίσει το θερμοστάτη του καλοριφέρ γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου.
Πηγή: onmed.gr

 

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.