Αξιολόγηση στο Δημόσιο με αλλαγές και απολύσεις

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στον τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων του Δημοσίου!

– Με ποσόστωση στις βαθμολογήσεις μπαίνει τέλος στους “άριστους” σε κάθε υπηρεσία

– Μνημονιακή υποχρέωση το νομοσχέδιο για να οδηγηθούν σε μετακινήσεις ή απολύσεις οι υπάλληλοι Αλλάζουν όλα με το νέο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου. Είναι μια μνημονιακή υποχρέωση της χώρας που σχετίζεται άμεσα τόσο με τη διαθεσιμότητα και τις μετακινήσεις, όσο όμως και με τις απολύσεις καθώς όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση πλέον οριζόντιες κινήσεις δεν θα υπάρξουν.

Η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση και αυτή αλλάζει.

Βασική αλλαγή θα είναι η ποσόστωση στις βαθμολογήσεις. Πλέον το φαινόμενο να παίρνουν άριστα οι υπάλληλοι μιας υπηρεσίας στο σύνολό τους δεν θα είναι δυνατό.

“Όταν πήγα στο υπουργείο και ζήτησα στοιχεία διαπίστωσα ότι πρακτικά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν τον μέγιστο βαθμό στην αξιολόγηση’, είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης και κάπως έτσι όλα αλλάζουν.

Στο εξής οι αξιολογητές εκτός από τις επιδόσεις και την επίτευξη των στόχων που θα λαμβάνουν υπόψη στην αξιολόγησή τους, ως κριτήριο, θα λαμβάνουν και το πόσοι μπορούν να αριστεύουν σε κάθε φορέα. Ουσιαστικά μέσω των νέων ρυθμίσεων θα υπάρξουν συγκεκριμένες ποσοστώσεις για τις αντίστοιχες κλίμακες βαθμολόγησης, στις οποίες και θα τοποθετούνται οι υπάλληλοι κατόπιν της αξιολόγησής τους.

Μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο όμως αποτελεί και το θέμα της επιλογής των προϊσταμένων στο Δημόσιο. Η σχετική ρύθμιση, βασική φιλοσοφία της οποίας θα είναι να μπουν σε πρώτο πλάνο τα προσόντα, έναντι της ιεραρχίας αποφασίστηκε τελικώς να έρθει στη Βουλή με χωριστό νομοσχέδιο.

Με αυτή, θα ενισχύονται δηλαδή τα κριτήρια που αφορούν τα τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.ά.) των υποψηφίων γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, με στόχο να έχουν πλεονέκτημα οι νεότεροι προσοντούχοι υπάλληλοι έναντι των στελεχών που διαθέτουν κυρίως εμπειρία.

Στις προβλέψεις που μελετώνται συμπεριλαμβάνεται και η διεξαγωγή ειδικής συνέντευξης στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα η συνέντευξη αναμένεται να είναι ανοιχτή στους συνυποψηφίους, να μαγνητοφωνείται και να πραγματοποιείται από επιτροπές ανώτατων στελεχών που θα έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό.

Πηγή: Newsit.gr 

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.