Αποσύρεται η απόφαση Βορίδη για το δικαίωμα συνταγογράφησης σε νοσηλευτές

imageΣε απόσυρση της απόφασης, με την οποία δίνεται δικαίωμα συνταγογράφησης σε νοσηλευτές, προχώρησε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας.

Έπειτα από τον σάλο που ξέσπασε και τις ισχυρές αντιδράσεις των γιατρών, οι οποίοι απείλησαν και με προσφυγή στη δικαιοσύνη, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι την αποσύρει, προκειμένου να υπάρξει “ευρύτερη διαβούλευση”.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι “αποσύρεται η υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 3567/19-1-2015 (ΦΕΚ:Β 79) απόφαση του Υπουργού Υγείας, με τίτλο «Καθήκοντα και αρμοδιότητες νοσηλευτών – τριών», προκειμένου να υπάρξει χρόνος για ευρύτερη διαβούλευση σχετικά με το θέμα με όλους τους υγειονομικούς φορείς”.

Πηγές από το υπουργείο Υγείας κάνουν λόγο για “ατυχή διατύπωση”. Επικαλούνται, πάντως, τα όσα συμβαίνουν σε άλλα ευρωπαϊκά νοσοκομεία, όπου οι νοσηλευτές μπορούν να χορηγούν ορισμένα ήπια σκευάσματα.

Πρωτόκολλο

Οι σύλλογοι των νοσηλευτών κάνουν λόγο για κενό γράμμα του νόμου, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει “νοσηλευτικό πρωτόκολλο”, βάσει του οποίου να γίνεται η όποια θεραπευτική παρέμβαση από τον νοσηλευτή στον ασθενή.

Για το επίμαχο θέμα της συνταγογράφησης, δε, αναφέρουν ότι τα σκευάσματα που προβλέπονται στην απόφαση Βορίδη είναι έτσι και αλλιώς μη συνταγογραφούμενα, ενώ αναφέρεται ότι πρέπει να προηγείται της χορήγησης ιατρική γνωμάτευση.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.