Αυτά είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Star

tsipras

«Την επόμενη των εκλογών θα έχουμε κυβέρνηση – Οι “53” δεν θα γίνουν η νέα “Αριστερή Πλατφόρμα”» «Βεβαίως και η συμφωνία έχει δυσκολίες, αφού ήταν προϊόν συμβιβασμού. Ωστόσο δίνει προοπτική στη χώρα και την οικονομία, κάτι που δεν υπήρχε σε καμία άλλη συμφωνία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον «Ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας ως το 2019 είναι 56 δισ. ευρώ, εξηγώντας πως πριν το δημοψήφισμα «μας έδιναν μια κακή συμφωνία με 5 δισ. ευρώ που δεν έφταναν ούτε για να περάσουμε το τρίμηνο».
«Να κλείσεις μια κακή συμφωνία χωρίς διέξοδο και προοπτική; Εγώ έδωσα την υπόσχεση ότι θα ματώσω για μη ματώσει άλλο ο λαός. Έτσι δεν μπορούσα να υπογράψω μια κακή συμφωνία» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Υπήρχε παγίδα Grexit – Αποτρέψαμε την καταστροφή»
Αναφερόμενος στο Grexit, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για καταστροφική εξέλιξη που θα ωφελούσε όσους είχαν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό: «Στο τέλος (σ.σ.: με τη συμφωνία) πήραμε μια απόφαση ευθύνης ώστε να μην οδηγήσουμε τη χώρα στην καταστροφή και ώστε να μην έρθουν όσοι έχουν βγάλει τα χρήματα τους και να αγοράσουν τα πάντα με θύματα τους μεροκαματιάρηδες».
Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι υπήρχε «παγίδα και όχι σχέδιο Grexit», ενώ αναφέρθηκε σε σχέδιο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι παρένθεση: «Στόχος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μην γίνει παράδειγμα για λαούς και κράτη και να οδηγήσει σε κυβερνήσεις που θα αμφισβητήσουν τη λιτότητα».
Επίθεση σε Σαμαρά
Ο κ. Τσίπρας, στη συνέχεια, επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι έβαλε σκόπιμα τρικλοποδιά στην κυβέρνησή του.
«Ο κ. Σαμαράς όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός είχε ζητήσει 2 μήνες παράταση και ακριβώς σε 2 μήνες, τον Φλεβάρη, στέρεψαν τα χρήματα» είπε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα,  κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ότι άφησε πρωτογενές έλλειμμα όχι πλεόνασμα «όπως ισχυρίζονται», κάνοντας λόγο για μαγειρεμένα στοιχεία.
Τι βαθμό βάζει στην κυβέρνησή του
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βαθμολογεί την κυβέρνηση του, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε έναν διαχωρισμό: «πρέπει να δαιχωρίσουμε το κρίσιμο θέμα της διαπραγμάετυσης από τη μία και όλα τα άλλα πό την άλλη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πρώτο θέμα η κυβέρνησή του παίρνει καλό βαθμό γιατί «αν δεν είχαμε διαπραγματευτεί με τόση αποφασιστικότητα και σθένος τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα».
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, την καθημερινότητα, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «δεν παίρνουμε τον ίδιο θετικό βαθμό αλλά κινηθήκαμε σε πρωτοφανές πλαίσιο ασφυξίας, κυβερνώντας επί 6 μήνες με άδεια ταμεία».

«Το ερώτημα δεν ήταν ευρώ ή δραχμή στο δημοψήφισμα» 

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε του δημοψηφίσματος και ανέφερε ότι «το ερώτημα δεν ήταν ευρώ η δραχμή,το σχέδιο μου ήταν πάντα διαυγές, να διεκδικήσουμε καλύτερη θέση για την Ελλάδα μέσα στο ευρώ».

Στο ερώτημα του Ν. Χατζηνικολάου γιατί δεν απαντά στις  επανειλημμένες αναφορές  Μεϊμαράκη  για «μνημονιακό  Τσίπρα» υποστήριξε:  «Θα μπορούσα και εγώ να απαντήσω «ο διαπλεκόμενος  Μεϊμαράκης» , αλλά δεν έχει νόημα έτσι. Αν είχαν δείξει το 1/3 έστωτης δικής μας αντίστασης στη διαπραγμάτευση, η   χώρα θα είχε αποφύγει πολλά».  

Αιχμές για Μητρόπουλο, «καρφιά» κατά Σαμαρά   και Παπανδρέου 

Απαντώντας στη νέα ερώτηση του Ν. Χατζηνικολάου για  τα όσα καταγγέλλει καθημερινά ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος για το τι περιέχει το μνημόνιο, ανέφερε αιχμηρά:  «Ο κ. Μητρόπουλος αν ήταν στα ψηφοδέλτια  τώρα θα έκανε καμπάνια  υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ…».  

Επέκρινε επίσης τις συμφωνίες Παπανδρέου και Σαμαρά για 10 δις ευρώ και 17 δις ευρώ αντίστοιχα δημοσιονομική προσαρμογή τον χρόνο,  με την δική του συμφωνία  για δημοσιονομική προσαρμογή να βρίσκεται στα 2,9 δις ευρώ, όπως ανέφερε.

Κριτική κατά το… ήμισυ στον  Βαρουφάκη

Για το αν μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία τον Μάρτιο,   για την διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και τον ρόλο που έπαιξε στην διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάσθηκε όχι  γιατί φταίει ο  Βαρουφάκης  αλλά γιατί μία μερίδα δεν ήθελε καμία συμφωνία» .       

Παραδέχθηκε όμως ότι «η δημιουργική ασάφεια του Φλεβάρη δεν βοήθησε την διαπραγμάτευση»,  αλλά αναγνώρισε παράλληλα ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ «έδωσε σημαντική ώθηση το πρώτο διάστημα στο υπουργείο Οικονομικών»Όπως πρόσθεσε  ο πρώην πρωθυπουργός «όποιος όμως και εάν ήταν στη θέση του, εφόσον υπήρχε ένα σχέδιο παρένθεσης κατά της κυβέρνησης θα μας οδηγούσαν σε αδιέξοδο έτσι και αλλιώς». 

Για τον ίδιο λόγο ανέφερε ότι «τον Ιούνιο φτάσαμε στο σημείο να μας προτείνουν μία μη συμφωνία».                

«Οι “53” δεν θα γίνουν η νέα “Αριστερή Πλατφόρμα”»
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η «κίνηση των 53» μπορεί να εξελιχθεί σε νέα «Αριστερή Πλατφόρμα», ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Άλλο το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και άλλο το να υπάρχει κόμμα μέσα σε κόμμα που να υποστηρίζει μάλιστα ότι η χώρα πρέπει να βγει εκτός ευρώ».
«Θα συνεργαστώ με τον Καμμένο αν μπει στη Βουλή»
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε εκ νέου ότι θα συνεργαστεί με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ εάν μπουν στη Βουλή, ενώ απαντώντας στην ερώτηση του κ. Χαζτηνικολάου γιατί «ναι» στον κ. Καμμένο και «όχι» στον κ. Μεϊμαράκη, είπε: «Σε προσωπικό επίπεδο μου είναι συμπαθής ο κ. Μεϊμαράκης αλλά εκπροσωπούμε 2 πολύ διαφορετικά πράγματα στην πολιτική και εκ διαμέτρου αντίθετα κοινωνικά συμφέροντα. Εκφράζει το παλιό η ΝΔ, έχει κυβερνήσει τόσα χρόνια και υποστήριξε όλες αυτές τις καταστρεπτικές πολιτικές. Ο κ. Καμμένος είχε διαφορετική θέση, τόσο για τη λιτότητα όσο και για το χρέος».
«Την επόμενη των εκλογών, η χώρα θα έχει κυβέρνηση»
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Τσίπρας είπε την επόμενη μέρα των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση «είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πλειοψηφία ή με τον Πάνο Καμμένο ή με κυβέρνηση συνεργασίας που θα έχιε προβλήματα, όπως είχαν οι προηγούμενες. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα έχει κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο ή όχι».
Για Φλαμπουράρη: Απολύτως επαρκείς οι εξηγήσεις του
Σχετικά με το θέμα Φλαμπουράρη, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «απολύτως επαρκείς τις εξηγήσεις του», τονίζοντας ότι κινδυνεύουμε να θεωρούμε ως πιο άξιο όποιον δεν έχει κολλήσει ποτέ ένσημα στη ζωή του και να χαρακτηρίσουμε λαμόγιο όποιον ασχολείται με την επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «κατασκευή» που έγινε για λόγους αντιπερισπασμού και πρόσθεσε: «Ο κ. Φλαμπουράρης είναι 50 χρόνια στέλεχος της Αριστεράς και 50 χρόνια είναι στον επαγγελματικό βίο. Και ποτέ δεν έχει χαρακτηριστεί διαπλεκόμενος. Πήρε λοιπόν μια δουλειά τον Νοέμβρη του 2014. Ούτε υπουργός ήταν ούτε τίποταΌταν έγινε, αποχώρησε από την εταιρεία, μεταβίβασε τις μετοχές του και βγήκε στη σύνταξη. Που είναι το μεμπτό;».
Επίθεση σε Μεϊμαράκη-Θεοδωράκη και αναφορά στον πατέρα του
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, λέγοντας ότι μιλάει για «λίστα» Τσίπρα» με αφορμή την υπόθεση Φλαμπουράρη και προσθέτοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν έχει αναφερθεί στα υποβρύχια και τον ίδιο.
Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι άλλο να μιλάμε «για τον υπόδικο κ. Παπασταύρου και άλλο για έναν επαγγελματία που έγινε κάποια στιγμή υπουργός».
Συνεχίζοντας, εξαπέλυσε πυρά και κατά του κ. Θεοδωράκη: «Ο κ. Θεοδωράκης έχει πέσει πολύ χαμηλά τελευταία. Βλέπει ότι χάνει. Με έχει ξαφνιάσει δυσάρεστα. Από τη μία παίρνει ακραίες συντηρητικές θέσεις (πχ. στο θέμα των προσφύγων), ενώ εσχάτως είχε πει κάτι που είχε πει και ο κ. Καρατζαφέρης στη Βουλή, ζητώντας μετά συγνώμη, για την ιστορία του πατέρα μου και τη δήθεν επαγγελματική του δραστηριότητα επί δικτατορίας. Στα χρόνια της χούντας ο πατέρας μου είχε εκδιωχθεί. Σε ορισμένα πράγματα στην πολιτική πρέπει να μπει μια διαχωριστική γραμμή».
Τι είπε για ανακεφαλαιοποίηση και capital controls
«Η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών είναι μια διαδικασία που θα ξεκινήσει άμεσα. Θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο έτσι ώστε να τελειώσει μέχρι το τέλος του 2015» είπε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στα capital controls ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε πως «ήδη έχουν γίνει διεργασίες που μέρα με τη μέρα “χαλαρώνουν” τις δεσμεύσεις και ξεκαθάρισε πως η οριστική άρση των capital controls θα γίνει και μετά την διαδικασία την ανακεφαλοποίησης».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώην πρωθυπουργού η ύφεση για το 2015 θα κλείσει στο 1,5% και εκτίμησε πως το πρώτο εξάμηνο του 2016 «η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς».
Η απάντησή του για τα ένσημα
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε απάντηση και για το αν έχει κολλήσει ένσημα.
«Έχω εργασιακή εμπειρία από τα 24 μου, δούλευα κάνοντας μεταπτυχιακό και στα 34 σταμάτησα γιατί έγινα πρόεδρος το κόμματος» είπε ο κ. Τσίπρας.
Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.